Hormony při menopauze způsobují rakovinu

7. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy, které léčí symptomy menopauzy kombinací testosteronu nebo estrogenu, čelí vyššímu riziku rakoviny prsu než ženy, které užívají pouze estrogen. Od roku 2002, kdy rozsáhlý průzkum potvrdil spojitost hormonální terapie se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, mrtvicí a krevními sraženinami, ji však mnoho žen přestalo užívat nebo ji užívají v co nejmenších dávkách...


Vědci z Bostonu analyzovali údaje 120 000 žen a zjistili, že více než 800 žen, které užívaly estrogen a testosteron na léčbu depresí a osteoporózy a na zlepšení sexuálního života, čelily zvýšenému riziku rakoviny prsu.

Ženy užívající estrogen v kombinaci s testosteronem mají o 77 procent vyšší riziko rakoviny prsu než ženy, které hormony neberou.

Kombinace s progesteronem je horší

Estrogenová terapie zvyšuje riziko o 15 procent a estrogen v kombinaci s progesteronem, který má snižovat doprovodné riziko rakoviny vaječníků, přináší o 58 procent vyšší riziko.

„I když může hormonální terapie přinést zlepšení sexuálních funkcí, osteoporózy a celkovou fyzickou a duševní pohodu, zvýšené riziko rakoviny prsu tyto klady převažuje,“ tvrdí autorka studie Rulla Tamimi v časopisu Archives of Internal Medicine.

Ženy v přechodu, které hledají alternativy k hormonální substituční terapii, zatím nemají k dispozici podrobnější informace. Přehled 70 průzkumů zaměřených na alternativní terapie, který sahá od proteinových diet až k meditacím, zatím neobjevil dostatek důkazů, aby mohl některou z nich doporučit.

Placebo efekt

Placebo efekt však přinesl úlevu polovině žen, které se průzkumu účastnily. Většina studií se zabývala léčbou pomocí vitaminů, proteinů a diet; jiné zkoumaly terapii „mysli a těla“, osteopatickou manipulaci, reflexologii a magnetickou terapii, tradiční čínskou medicínu nebo ajúrvédu.

Některým ženám přinesly úlevu sojové fytoestrogeny, jiným rostlina cohosh, která stimuluje produkci estrogenu. Terapie těla a mysli se na odstranění symptomů menopauzy příliš neosvědčila.

Podle autorky průzkumu, doktorky Anne Nedrow z Kreton Health and Science University v Portlandu, je třeba tyto terapie důkladněji prozkoumat, protože mnoho žen využívá alternativu k hormonální léčbě bez předchozí konzultace s lékařem.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?