Hranice pro očkování proti rakovině čípku se posunula na 45 let

12. 11. 2009 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Hranice pro očkování proti rakovině děložního čípku se posunula, očkovat se mohou ženy až do 45 let věku, řekl novinářům prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.


Nemoc vyvolávají papilomaviry (HPV), přenášené při sexu. Dřívější studie ověřily účinky čtyřsložkové vakcíny u žen do 26 let. Nyní také potvrdily, že zabírá i u žen, které již pohlavně žijí.

„Ženy zůstávají vystaveny riziku infekce po celou dobu svého života. Odhaduje se, že do 50 let věku se genitální infekce objeví u 80 procent žen,“ vysvětlil důležitost ochrany Dvořák. Rakovina čípku děložního je ročně odhalena u tisícovky českých žen, 400 z nich zemře.

Čtyřsložkovou vakcínou se za tři roky nechalo v Česku očkovat 106.000 lidí, vedle dívek a žen i řada mužů, protože právě oni jsou přenašeči HPV virů na ženy. S většinou HPV virů se tělo vypořádá samo, pokud se ale virus v těle rozšíří, může vést rozvoji rakoviny čípku děložního a vzniku genitálních bradavic, u mužů k rakovině penisu.

O očkování měly dosud největší zájem ženy mezi 13 až 26 lety, výjimkou podle Dvořáka ale nebyly ženy nad 26 let, přestože tato skupina nebyla uvedena v příbalovém letáku. Nové doporučení potvrdilo předpoklad lékařů, že vakcína bude účinná i pro starší ženy, shrnul.

Studie nyní také potvrdila, že s očkováním ubylo přednádorových změn na pohlavních orgánech. Tyto změny jsou snadno léčitelné, lékaři tak předejdou rozvoji zhoubného bujení. Pokles případů rakoviny v důsledku očkování však bude podle Dvořáka až za zhruba 20 let.

Ženy mohou volit mezi dvěma typy vakcín. Očkování ve třech dávkách stojí kolem 10.000 korun, některé zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají ze svých preventivních fondů.

Očkování je podle Dvořáka výbornou investicí do budoucna, pro současnost ale hlavní ochranou zůstávají pravidelné kontroly u gynekologa. Měly by na ně dál chodit i očkované ženy, což většina dělá. Ze všech žen v plodném věku jich však chodí na prevenci jen 40 procent. Cílem odborné společnosti proto

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?