Ibuprofen u kardiaků snižuje pozitivní vliv aspirinu

14. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Skotští lékaři zjistili, že užívání ibuprofenu spolu s aspirinem výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Výsledky studie otiskl časopis Lancet...


Skotští lékaři zjistili, že užívání ibuprofenu spolu s aspirinem výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob u těch pacientů, kteří berou aspirin pro snížení rizika trombotických komplikací. Výsledky studie výzkumného týmu z univerzity v Dundee otiskl časopis Lancet.

Aspirin snižuje riziko infarktu či mozkových příhod a je většinou aplikován pacientům, kteří už prodělali kardivaskulární chorobu, jako prevece proti trombóze. A právě tuto preventivní funkci aspirinu ibuprofen neumožňuje.

Tým profesora Toma MacDonalda sledoval 7100 pacientů, kteří se léčili na kardiovaskulární choroby. Po propuštění z nemocnice byl těmto osobám předepsán aspirin.

Výzkumníci sledovali statistiky týkající se úmrtnosti mezi pacienty, kteří užívali pouze aspirin a těmi, kteří kombinovali aspirin s ibuprofenem. Zároveň srovnali statistiku úmrtnosti pacientů, kteří spolu s aspirinem brali jiná nesteroidní antirevmatika (NSA) než ibuprofen.

Na sledovaném vzorku 7100 pacientů zjistili, že osoby užívající zároveň aspirin a ibuprofen jsou vystaveny o 75% vyššímu riziku úmrtí na kardiovaskulární choroby než osoby, které užívají pouze aspirin.

U těchto pacientů byla také dvojnásobně vyšší pravděpodobnost úmrtí na jiná onemocnění. Informuje o tom zpravodajský server BBC.

Profesor MacDonald poznamenává: “Výsledky tohoto výzkumu se zatím nedají zcela zobecňovat, jsou pouze předběžné. V každém případě by bylo lepší, aby pacienti raději volili jiný přípravek na tišení bolestí než ibuprofen. Alespoň do té doby, než bude k dispozici více dalších informací o účincích tohoto léku.“

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 14.2. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?