Indická generika prorazila na světových trzích

2. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco technologické koncerny z USA a Evropy míří za levnou a kvalifikovanou prací do Indie, vydaly se indické farmaceutické koncerny opačným směrem. Na západ je lákají vysoké ceny generik. V porovnání s indickým trhem na nich totiž vydělají v západních zemích několikanásobně více...


uvedla agentura Bloomberg.

Největší indické koncerny, mezi něž patří firmy Ranbaxy, Dr. Reddy's, Zydus Cadila nebo Wockhardt, hledají v Evropě a Americe konkurenty vhodné k převzetí. Do odkupů investují milióny eur a zajišťují si tak přístup na lukrativní trhy.

Mezi jejich největší výhody patří fakt, že Indie od roku 1995 ignoruje mezinárodní patentovou ochranu, takže koncerny nemusí čekat na vypršení patentu, než začnou vyrábět generické přípravky. Indická vláda se však zavázala, že od příštího roku bude opět patenty chránit, napsal německý list Handelsblatt.

„Neznámým zahraničním firmám se vyplatí v Evropě či v USA odkoupit zavedené výrobce generik. Ti mají totiž již vybudované vztahy s lékárnami a zákazníci navíc znají jejich výrobky. Je to méně riskantní než uvádět na trh vlastní léky,“ uvedl Holger Geissler z německé investiční společnosti DWS Investment, která se zaměřuje na akcie farmaceutických firem.

Ranbaxy, indická jednička, odkoupila na konci minulého roku francouzského výrobce generik RPG, který původně patřil ke koncernu Aventis.

Hodnota transakce se odhaduje na více než 70 miliónů eur a je tak největší investicí indických farmaceutických firem v zahraničí.

Indický koncern však má další plány. Hodlá rozšířit své aktivity také do Německa, které patří v Evropě k největším trhům s generiky. V Německu totiž vzrostly vloni prodeje generik o třináct procent. „Hledáme v Německu vhodného partnera k převzetí,“ potvrdil Brian Tempest, manažer společnosti Ranbaxy.

Výrobce generik se navíc prosazuje stále více také v Americe, kde už nyní získává asi třicet procent svých tržeb.

V pondělí oznámil, že dostal povolení od amerických úřadů k prodeji léku Fenofibrate, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi, uvedl server newkerala.

Do Německa se už podařilo dostat jiné indické společnosti. Pětka na indickém trhu Wockhardt koupila za devět miliónů eur magdeburskou firmu Esparma, která s obratem 16 miliónů eur ročně není podle německých médií žádnou velkou investicí.

Pro Wockhardt je to však už třetí akvizice v Evropě. Nedávno totiž indický koncern koupil britského výrobce generik CP Pharmaceutical za více než šestnáct miliónů eur. Evropské tržby nyní představují polovinu obratu, který firma vykazuje mimo Indii.

Experti očekávají, že indické firmy budou nadále pronikat na západ. Předpokládají, že do čtyř let budou farmaceutické koncerny exportovat každý rok generika v hodnotě dvanácti miliard dolarů, což představuje více než třetinu současného globálního trhu s generiky, jehož objem se odhaduje na 30 miliard dolarů ročně.

Indičtí farmaceuti však nechtějí zůstat jen u generik. Díky rostoucím ziskům si mohou dovolit více investovat do vývoje vlastních léků.

DÁLE ČTĚTE:
Odkupy konkurentů:
Po odkoupení západních konkurentů je pro indické farmaceutické firmy jednodušší prosadit se na trzích, kde vydělají na svých lécích více než na domácím trhu.
Výhody indických firem:
Největší výhodou pro indické výrobce generik je levná pracovní síla a také vysoká úroveň farmaceutického průmyslu v Indii.
Zaměření na generika:
Farmaceutické koncerny z Indie se soustřeďují především na výrobu generik, protože Indie neuznává mezinárodní patenty. Pro indické firmy to znamená možnost vyrobit napodobeninu originálu dříve než konkurenti ve světě. O tuto výhodu však od příštího roku přijdou.
Originální léky:
Kvůli zavedení patentové ochrany léků od příštího roku začíná být pro indické firmy zajímavý i vývoj vlastních preparátů. Největší společnosti na indickém trhu již s vlastním výzkumem začaly. Doufají, že se jim tak podaří mimo jiné získat vyšší marže.

Adam Junek, Hospodářské noviny

Zdroj: Handelsblatt

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?