Jahn: Nová pravidla chemické politiky EU by neměla být likvidační

26. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministři Evropské unie pro hospodářskou soutěž se ve čtvrtek v Bruselu poprvé pustili do hlubší debaty o připravovaných nových pravidlech pro registraci, testování a povolování chemických látek (REACH)...


BRUSEL -

„Směrnice má lépe chránit zdraví obyvatel a životní prostředí, ale nemůže být

postavena tak, aby zlikvidovala chemický průmysl,“ řekl vicepremiér Martin Jahn.

O nových pravidlech vedou zarputilý spor evropské chemičky s ochránci životního prostředí a spotřebitelů. Jahn podpořil snahu o radikální zjednodušení nové legislativy.

Výrobci a dovozci chemikálií by podle návrhu měli zaregistrovat na 30 tisíc chemických látek a prokázat jejich neškodnost pro lidské zdraví a životní prostředí. Komise argumentuje, že u množství běžně používaných chemikálií se dosud neví, zda nejsou nebezpečné.

Chemický průmysl se naopak obává zdražení výroby, ohrožení konkurenceschopnosti ve světovém měřítku a ztráty pracovních míst.

DÁLE ČTĚTE:
Evropská komise schválila návrh, který otřese chemickým průmyslem

Jahn podpořil britsko-maďarský návrh zavést systém „jedna látka - jedna registrace“ a odmítl zvýšit náročnost registrace u přibližně 20.000 látek, které se na trh dostanou v množství pod deset tun za rok.

„Měli bychom se snažit, aby nová legislativa byla hned od počátku jednoduchá, abychom ji po pár letech nemuseli zjednodušovat,“ poznamenal v souvislosti s nynější snahou EU vnést větší přehled do stávajících pravidel hry.

Skandinávské země sice více prosazovaly hledisko ochrany zdraví a životního prostředí, ale podle vicepremiéra v debatě převládaly hlasy požadující, aby směrnice nezatížila přílišnými náklady především malé a střední podniky.

REACH navrhla Evropská komise loni v říjnu, především s ohledem na zdraví spotřebitelů a ochranu životního prostředí. Dodatečné náklady chemického průmyslu ve výši 2,8 až 5,2 miliardy eur během jedenácti let podle EK nakonec povedou k úsporám až 50 miliard eur ve zdravotnictví za tři desetiletí.

Náklady českých chemiček a dovozců na přijetí REACH odhadla studie ministerstva průmyslu a obchodu na 1,8 až 5,6 miliardy korun.

Předpokládá se, že směrnice by mohla být schválena nejdříve koncem příštího roku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?