Jakou antikoncepci mohou mít muži

9. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V poslední době se čím dál tím častěji objevují zprávy o úspěšných klinických zkouškách antikoncepčních pilulek pro muže. Dočkáme se jich však skutečně v dohledné době?...


Zatím existují jen dvě opravdu antikoncepční metody pro muže: prezervativ a sterilizace. Přerušovanou soulož totiž můžeme označit spíš za nedodělanou práci než za antikoncepci.

V poslední době se čím dál tím častěji objevují zprávy o úspěšných klinických zkouškách antikoncepčních pilulek pro muže. Dočkáme se jich však skutečně v dohledné době?

Měl už dost prezervativů

„Měl už jsem kondomů až po krk,“ tvrdil novinářům Sandro Centola, inženýr britského Telecomu v Edinburgu a jeden z dobrovolníků, kteří testovali mužskou antikoncepční pilulku. „Znáte to, když je potřebujete, nemůžete je nikdy najít, a když už je najdete, třesete se hrůzou, aby nepraskly.“ S pilulkou je podle něj milování mnohem uvolněnější a víc si ho vychutná. Nemluvil však s novináři o tom, jak se vyrovnal s pravidelnými injekcemi testosteronu. Ty musí účastníci experimentu dostávat, aby si zachovali sexuální touhu. Testované pilulky, které potlačují tvorbu spermií jen po dobu užívání, mohou u mužů vyvolat změny nálady a zvýšenou chuť k jídlu, tedy přibývání na váze. Žádné vážné vedlejší účinky na zdraví lékaři zatím nepozorovali. Specialistům z Manchesterské královské nemocnice se podařilo zkombinovat užívání pilulek a náplastí s testosteronem, které lepili dobrovolníkům na kůži. Výsledky byly podobné jako u pilulek a injekcí.

Injekce na udržení sexuální touhy

Britští vědci vyvíjejí i miniaturní implantáty. Dobrovolníkům je zavádějí pod kůži na paži, podobně jako hormonální implantáty dnes už běžně zaváděné ženám. Potřebné množství hormonů, které brzdí tvorbu spermií, se z nich uvolňuje do těla nepřetržitě po dobu tří let. Eliminují tak hlavní nevýhodu pilulek: že si je muži zapomenou vzít. Na injekce testosteronu, který udržuje jejich zájem o sex, chodí každých šest neděl. Vedlejší účinky jsou stejné, jaké jsme popsali u pilulky. Na Manchesterské univerzitě vyzkoušeli také na 399 dobrovolnících samotné pravidelné píchání injekcí s mužským hormonem testosteronem. Zatímco v přiměřených dávkách probouzí hormon sexuální touhu, ve vyšších redukuje hladinu spermií na úroveň, která prakticky znamená neplodnost. Ne přímo, nýbrž zablokováním signálů, kterými podvěsek mozkový vyvolává produkci spermatu. Účinnost této metody byla 98,6 procenta, což je téměř shodné s antikoncepčními pilulkami pro ženy. Metodu čeká další testování. Úspěšné pokusy s hormonálními preparáty pro muže proběhly také v Německu, v Itálii, v Nizozemsku a v dalších zemích.

Spermie zcela zmatené

I když jsou výsledky klinických experimentů optimistické, bude prý podle vědců potřeba ještě pěti až deseti let ověřování, než se hormonální pilulky pro muže objeví na trhu. Háček je v tom, že to říkají už asi dvacet let. Ještě více v plenkách je výzkum, který se snaží přijít na to, jak zneschopnit spermie do té míry, aby nedokázaly vajíčko oplodnit (mluví se o tzv. imunokontracepci, protože využívá imunitních reakcí). Americký vědec Joseph C. Hall z Norfolkské státní univerzity aplikoval krysám aktivní látku, která dokáže dezorientovat spermie. Neutralizuje totiž enzym, který jim pomáhá najít ženská vajíčka. Efektivita laboratorního experimentu se pohybovala mezi 92-98 procenty. Velkou neznámou však zůstává to, jestli aktivní látka nemůže „oslepit“ i jiné buňky v těle, a tím v organismu způsobit vážné poruchy. Další metody se snaží dosáhnout toho, aby se spermie shlukovaly, zamotaly si do sebe bičíky, a tím ztratily svou pohyblivost. Nebo toho, že zabrání jejich zrání. Spermiím se pak nevytvoří v hlavičce potřebné množství enzymů, které dokáží narušit obal vajíčka, a nedokáží ho pak oplodnit. Konkrétních výsledků těchto výzkumů se však nejspíš dočkají až naše děti.

Populární moderátor se dá sterilizovat

Známý televizní moderátor Hugo Egon Balder, který v německé RTL uváděl populární erotickou soutěž Tuti Frutti, se rozhodl, že se nechá sterilizovat. „Mám dvě děti, to je až až,“ vysvětluje dvaapadesátiletý Balder. Sterilizace je nejspolehlivější antikoncepční metodou. Přesto počet mužů, kteří se nechají sterilizovat, je ve většině Evropských zemí malý. Výjimkou je Nizozemsko a Skandinávie. „V Nizozemsku se nechala sterilizovat zhruba třetina populace, poměr mužů a žen je asi půl na půl,“ říká sexuolog MUDr. Radim Uzel. Také v třetím světě, zejména pak v Číně a Indii, se sterilizace stala velmi rozšířená. „Celkem ji na světě podstoupilo asi 80 miliónů mužů,“ říká MUDr. Marta Šimůnková, odbornice na otázky antikoncepčních metod. „Je jich tedy stejně jako uživatelek hormonální antikoncepce. Počet sterilizací však stoupá také v USA a v poslední době i v Kanadě.“ V zahraničí roste počet semenných bank, kde klientovi uschovají jeho hluboce zamrazené sperma pro případ, že by se po zákroku rozhodl mít dítě. Takto uchované spermie neztrácejí svou schopnost oplodnit vajíčko. Naopak, mají ji prakticky neomezenou dobu.

Komplikace v ČR

„Počet mužů sterilizovaných u nás je naprosto zanedbatelný,“ říká doktor Uzel. „Při tom jde o jednoduchý zákrok. Lékaři při něm podváží nebo přeruší chámovod. Spermie se nedostanou z nadvarlat do močové trubice.“ Metoda nemá vliv na pohlavní styk, orgasmus ani ejakulaci, jak se řada mužů obává. Těm, kteří se díky ní zbaví strachu z nechtěného otěhotnění partnerky, se dokonce zlepší potence. „Většímu rozšíření sterilizace brání hluboce zakořeněná atavistická představa, že neplodný muž je méněcenný,“ vysvětluje doktor Uzel. „Ale také nejasná legislativa. Návrh sterilizačního zákona leží připravený k projednání už 15 let.“ Důvody ke sterilizaci mohou být u nás pouze zdravotní. Existuje jich dlouhý seznam. Zákrok hradí pojišťovna. Rozhodnout se však pro sterilizaci a zaplatit si ji, jako se to praktikuje v řadě zemí západní Evropy, u nás zatím nelze.

Ženy kupují kondomy

Prezervativ je zatím nejúčinnější a nejčastější antikoncepcí pro muže. U nás ho podle výzkumů používá 20-60 % partnerů. V USA kupují 40 procent kondomů ženy (například v krabičce připomínající make-up, aby se nestyděly) a v Japonsku je to dokonce 95 % žen. Má to svou logiku. Nechráněný styk je ohrožuje víc. Nejde jen o nechtěné těhotenství, ale i běžné infekce, které je zdravotně víc poškodí. Řada mužů se prezervativu brání. Tvrdí, že souložit s prezervativem je jako lízat zavařeninu přes sklo zavařovací láhve. „Mezinárodní federace pro plánované rodičovství proto navrhla, aby vzhledem k výmluvám mužů, které jsou většinou založené na jejich pohodlnosti a neochotě, byla manipulace s kondomem svěřena do něžných ženských ruček,“ říká MUDr. Uzel. Jak široce lze chápat slovo manipulace, naznačují příručky propagující prezervativy: ON: Když si vezmu prezervativ, skoro nic necítím. ONA: “…a když ho nepoužiješ, tak už neucítíš vůbec nic, protože nebudeme souložit.“

Neobvyklé účinky

Pozoruhodné antikoncepční účinky objevili lékaři u jednoho z léků na vysoký tlak. Zjistili, že muži, kteří ho užívají, mají jen malou šanci přivést ženu do jiného stavu. „Obsahuje účinnou látku nefidipin, která výrazně omezuje schopnost spermie proniknout do vajíčka,“ říká předseda Slovenské sexuologické společnosti Ján Vrabec. Na tyto účinky přišli lékaři v USA náhodou. Zkoumali, proč spermie některých mužů s hypertenzí nedokázaly oplodnit vajíčko, i když byly kvalitní a pohyblivé. Přes zajímavý antikoncepční efekt nemůžeme tento lék na hypertenzi považovat za antikoncepci, protože není zmapováno jeho působení ani vedlejší efekty. Účinky nefidipinu však vědci určitě budou zkoumat dál.

Petr Veselý, Právo, 9.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?