Klony hrozí

2. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První lidské klony jsou prý na cestě. Žádné ovace se však nekonají. Světem zmítají rozporuplné reakce. Už tři ženy čekají dítě, vzniklé přenesením buněčného jádra otcovské buňky do vajíček. Mohou za to...


První lidské klony jsou prý na cestě. Žádné ovace se však nekonají. Světem zmítají rozporuplné reakce.

Nosí pod srdcem klon. Už tři ženy čekají dítě, vzniklé přenesením buněčného jádra otcovské buňky do vajíček. To, že manželka bohatého Araba a dnes i dvě Rusky nosí ve svých dělohách lidské klony, tvrdila minulý týden nejen italská televizea RAI, ale i ruské agentury Interfax a Novosti. Mohou za to pánové Severino Antinori a Panayiotis Zavos. Doktor Antinori z gynekologické kliniky v Římě je známý specialista na léčbu neplodnosti, Zavos je genetik z Andrology Institute of America. Už loni v lednu společně oznámili, že do dvou let hodlají bezdětným párům pomoci k potomkům klonováním. Vysloužili si za to odsouzení vědeckého světa, církví i politiků. V reakci dokonce řada zemí přijala zákony, které klonování lidí zakazují.

První klonování oznámil Antinori už 6. dubna na konferenci o genetickém inženýrství v Abu Dhábí ve Spojených arabských emirátech. „Do našeho projektu je nyní zapojeno na pět tisíc neplodných párů. Jedna žena mezi nimi je již v osmém týdnu těhotenství,“ řekl bez dalších podrobností. Objevily se proto i názory, že Antinori lže a že jde jen o dezinformační kampaň. Řada odborníků byla ovšem přesvědčena, že Antinori skutečně ke klonování dítěte přistoupil. Fakt, že o pouhé tři týdny později přišla zpráva o dvou ruských ženách, nosící pod srdcem klonovaná embrya, to jen potvrzuje.

Ještě dlouho se zřejmě nedozvíme, zda vůbec a kolik párů opravdu klonování podstoupilo, kolik žen a v jakém stadiu těhotenství potratilo, kolik stovek klonovaných buněk se vůbec neujalo. Vždyť jen k naklonování ovce Dolly museli vědci z Roslin Institute v Británii implantovat 277 embryí, než jedna z ovcí úspěšně zabřezla. Možná se to Antinorimu a jeho utajovaným spolupracovníkům ve dvaceti světových laboratořích skutečně podařilo. I tak existuje spousta otazníků, které nikdo zatím nedokáže zodpovědět.

Na prahu neznáma jsou především ony nejmenované ženy i sám Antinori. Ještě nemají vyhráno. Statistiky klonování savců ukazují, že dochází k samovolným potratům i ve vysokém stupni březosti a k vysokému procentu úmrtí záhy po porodu. Jak jsme nedávno psali v Ekonomu, zatím se nepodařilo naklonovat ani psa, který je prostě složitějším organismem než poslední úspěchy genových kouzelníků - kočka či králík. „Vše nasvědčuje tomu, že většina klonů záhy umírá a ti šťastnější mohou mít vážné odchylky od normálu, jež vyjdou najevo až za několik let,“ řekl redaktorům New Scientist americký expert Rudolf Jaenisch. „Antinori podle všeho užívá lidi jako pokusné králíky, aby prosadil svůj pochybný program. Musí být zastaven.“

Antinori jako Ital, sám jistě katolík, riskuje mnohem víc než exkomunikaci z církve. Riskuje svou prestiž geniálního gynekologa, který pomáhal neplodným ženám k vlastnímu potomstvu. Riskuje, že místo Nobelovy ceny jej čeká i v případě úspěchu hon na čarodějnice. Italská lékařská asociace už vyzvala k tomu, aby byla Antinorimu odebrána lékařská licence.

Ten se pohybuje na hranici legálnosti a jen málokterá země se odváží poskytnout mu prostory na svém území. Peníze mu ale nechybějí - leckdo je ochoten za narození vlastního dítěte dát všechno. A bohatí ani všechno dát nemusí, podobně jako „otec“ prvního klonovaného dítěte, údajně arabský šejk. Na svůj klon prý čeká na 600 italských a šest tisíc amerických neplodných párů. Kolik jich je asi v Rusku?

Jsme na druhém břehu Rubikonu, ať se to někomu líbí či ne. Jednou se klonovaný člověk narodí. Nikdo ovšem neví, jak se bude vyvíjet, i když přijde na svět zdravý. Zvířecí klony totiž trpí po narození vážnými defekty imunity, mozku, náhlými srdečními problémy a artritidou, což je podle některých odborníků projev rychlého stárnutí. Jiní se navíc domnívají, že život klonu bude kratší o dobu, kterou už běhal po světě dárce buněčného jádra. Podle Dr. Harry Griffina z Roslin Institute neexistují metody, jak tyto defekty včas odhalit.

Alasdair Palmer, známý sloupkař z The Sunday Telegraph, dokonce vyslovil obavu, že Antinori a Zavos jdou cestou doktora Frankensteina a že mohou svou činností na dlouhou dobu zvrátit využívání dosavadních výsledků klonování v humánní medicíně. Není daleko od pravdy. Americký prezident Bush už tlačí na Senát, aby odhlasoval zákaz klonování lidských zárodků i pro výzkumné účely a léčbu těžkých onemocnění. To by statisícům pacientů trpících např. rakovinou, Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou vzalo poslední naději.

Lidské klony stejně přijdou. Dospěl k tomu i vědecký komentátor britské BBC, který soudí, že Antinoriho případný úspěch by se pokusilo napodobit mnoho dalších lékařů.

Faktem je, že u milionů mužů klesá plodnost a podle amerického střediska Disease Control and Prevention hlásí 90 procent amerických laboratoří pro kontrolu plodnosti, že od roku1999 narůstá počet abnormalit v chromozómech jejich spermií. 100 milionů mužů podle téhož zdroje neprodukuje spermie žádné, což jim znemožňuje reprodukci i metodou in vitro neboli oplodněním matčina vajíčka ve zkumavce. A tady už nezbývá nic jiného, než sáhnout po genetické informaci z tělní buňky, jak to dělá Antinori.

Zatím skutečně nikdo neví, zda se první lidské klony opravdu narodí a kolika let se dožijí. Ať tak či tak, klonovaný člověk se jednou objeví a přeskočí ze stránek vědecké fantastiky do reality. A nepomůže tomu ani generální zákaz, který připravuje OSN.

Je to možná přitažené za vlasy, ale pokud budou civilizační vlivy dále zhoubně působit na plodnost mužů a žen, stane se někdy v budoucnu klonování, věřme, že dokonalejší než to dnešní, jednou z hlavních možností rozmnožování lidstva.

STANISLAV KUŽEL, Ekonom, 2.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?