Krevní tlak by se měl měřit na obou pažích, kvůli prevenci

2. 2. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Krevní tlak by se měl v lékařských ordinacích měřit vždy na obou pažích, protože jedině tak se dají odhalit některé skryté problémy s krevním oběhem. S takovým doporučením přišel tým odborníků z univerzity v britském Exeteru, který na toto téma zveřejnil studii v odborném časopise Lancet.


Větší rozdíl mezi hodnotou tlaku naměřenou na levé a na pravé ruce prý může upozornit na to, že pacient trpí určitými obtížemi, které se jinak dají jen těžko odhalit. Patří mezi ně například onemocnění periferních cév včetně zužování a ucpávání cév v končetinách.

Odborníci pod vedením Christophera Clarka prošli celkem 28 dosavadních studií, které se na tuto oblast zaměřovaly a dospěli k tomu, že měření tlaku na obou rukou může mít velký léčebný efekt. Pokud se systolický tlak, tedy první číselná hodnota uváděná před lomítkem, liší na levé a pravé ruce o více než 10 torrů, může být pacient v rizikové skupině co se týče onemocnění periferních cév. Pokud se liší o více než 15 torrů, hrozí člověku i větší riziko kardiovaskulárních chorob. Ošetřující lékař může díky jednoduchému měření nařídit další vyšetření, která mohou tyto choroby odhalit v začátcích, což usnadňuje jejich léčbu.

Britský výzkumný tým konstatuje, že doporučení měřit tlak na obou rukou sice v britském prostředí už existuje, zdaleka se však nestalo normou. Někteří jejich kolegové však namítají, že výhody „dvojitého“ měření tlaku zdaleka nejsou bezpečně prokázány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?