Krysy závislé na drogách by mohly pomoci lidem

16. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vincenzo Piazza z vědeckého institutu v Bordeaux připravil experiment, při němž krysy mohly získat kokain tím, že strčí nos do otvoru. Hlodavci se po třech měsících stali na látce závislí. V její konzumaci ale pokračovali i poté, co za každé další "šňupnutí" dostali elektrický šok...


PAŘÍŽ - Krysy závislé na drogách by mohly pomoci některým podobně postiženým lidem. Vyplývá to z výzkumu francouzských vědců, kterým se podařilo prokázat, že i zvířata se mohou stát stejně závislými jako lidé. A jak na svých internetových stránkách uvedl odborný časopis New Scientist, toto zjištění by mohlo vést k získání nových léků či k objevení postupu jak se zbavit závislosti.

Vincenzo Piazza z vědeckého institutu v Bordeaux připravil experiment, při němž krysy mohly získat kokain tím, že strčí nos do otvoru. Pozorovaní hlodavci se po třech měsících stali na látce závislí. V její konzumaci ale pokračovali i poté, co za každé další „šňupnutí“ dostali elektrický šok do končetin.

„Ukazuje to, že závislost není sociálním fenoménem, nýbrž nemocí mozku,“ uvedl Piazza. Z výzkumu také vyplývá, že podobně jako jejich lidské protějšky, i u závislých hlodavců je pravděpodobné, že se k drogám vrátí i poté, co je 30 dní neberou.

Takové modelové příklady, jakým je tento „krysí“ experiment, by prý mohly expertům pomoci lépe porozumět, co vlastně závislost představuje i jak se s ní vypořádat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?