Kuba testuje nový lék proti AIDS

29. 3. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zahájení testů očkovací látky proti AIDS připravuje kubánské Centrum genetického inženýrství a biotechnologie (CIGB). V příštích dvou letech by kubánské lékařství mělo mít k dispozici vakcínu stimulující buněčnou odezvu...


„Výsledky vědeckých prací, získané laboratorním a aplikovaným výzkumem na zvířatech, budou nyní aplikovány na dobrovolnících,“ oznámil vedoucí CIGB Carlos Duarte. Kubánští experti již řadu let sledují v boji proti této chorobě jiný směr prací než většina světových výzkumných center. Nový přístup vychází z neutralizujících protilátek, tedy z buněčné odezvy na vnitřní oblasti viru. Na výzkumu pracují vedle CIGB dvě další místní vědecké instituce, Institut tropické medicíny Pedra Kuriho a Výzkumná laboratoř AIDS. „Na obou pracovištích vznikla řada umělých proteinů, produkovaných v bakteriích, jež obsahují kopie jedné součásti viru, která se podílí na jeho šíření,“ uvedl Duarte. Technika byla testována s dobrými výsledky na zvířatech a v roce 1997, po výběru jedné z bílkovin nazvané tab-9, byla rozvinuta vědecká studie fáze I u zdravých dobrovolníků, řekl dále. Přestože se při prvním pokusu nedosáhlo žádané reakce, výsledky výzkumu posloužily k dalšímu hledání nových formulí s vyšší snášenlivostí pro lidský organismus a dobrou imunitní odezvou. „Ve studii jsme zaznamenali dobrou odezvu protilátek, které dokázaly neutralizovat některé virové kmeny, zatímco na jiné nepůsobily. Jedním z problémů viru způsobujícího AIDS je právě genetická variabilita,“ vysvětlil vědec.

Podle údajů kubánského ministerstva zdravotnictví počet HIV-pozitivních osob v karibské oblasti v září dosáhl 3024. Více než třetina z nich onemocněla AIDS a 791 zemřelo. Kuba zaznamenává nejnižší ukazatel v Latinské Americe a karibské oblasti: 0,03 procenta populace (asi 3 tisíce osob) nakažené virem HIV způsobujícím AIDS.

(aa), Právo, 28.03.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?