Laboratorní diagnostika na českém území

20. 11. 2007 6:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Špičková laboratorní zařízení v ČR jsou schopné běžné testy provést a vyhodnotit v průběhu jednoho dne. Naléhavé nebo ambulantní testy jsou hotovy velice rychle – do hodiny. Na výsledky komplexních a specializovaných testů se čeká zhruba jeden týden. Příkladem špičkové laboratoře na českém území je společnost FutureLab...


Komerční sdělení

Když Vám lékař odebere krev, moč či biopsii, putují Vaše odebrané vzorky na záhadné místo označované jako „laboratoř“. Laboratorní personál přijatý vzorek vyšetří a o pár dní později má lékař lepší přehled o tom, co se s pacientem děje a jak jej optimálně léčit.

V diagnostické laboratoři vyškolení laboratorní odborníci používají biochemické, fyzikální, imunologické, sérologické, molekulárně biologické techniky pro zjištění normálních a patologických stavů. Použité techniky sahají od velice starých (např. hledání složky krve nebo tkáně mikroskopem) až po velice nové analyzující složité aspekty DNA, RNA a proteinů pomocí moderních analyzátorů.

Některé stavy a choroby jsou zjištěny a mohou být léčeny pouze na základě laboratorních testů. Mezi ně patří cukrovka, infekční choroby jako hepatitida, HIV infekce, vrozené vady koagulačního systému, zhoubné transformace krvinek či dysfunkce orgánů (ledviny, slinivka, játra). Léčba těchto chorob je založena na laboratorním testování. Příspěvek laboratoře ke konečné klinické diagnóze je dnes odhadován na 60 %; toho je dosahováno s 2-4 % celkových nákladů na zdravotní péči.

Špičková laboratorní zařízení v ČR jsou schopné běžné testy provést a vyhodnotit v průběhu jednoho dne. Naléhavé nebo ambulantní testy jsou hotovy velice rychle – do hodiny. Na výsledky komplexních a specializovaných testů se čeká zhruba jeden týden. Cena vybavení špičkových laboratoří se různí, ale zpravidla se pohybuje od tří až po deset milionů eur. Záleží na náročnosti testů, které se v laboratoří provádějí. Čím náročnější testy, tím dražší vybavení je nutné do laboratoří pořídit.

Příkladem špičkové laboratoře na českém území je společnost FutureLab. Tato firma nedávno koupila pražské laboratoře KlinLab. Akvizice, díky které se FutureLab rozrostl o 300 zaměstnanců, je součástí podnikové strategie, která sleduje posílení regionálních laboratoří a zajištění blízkého přístupu k zákazníkovi.

„Naším cílem je stát se prvním kontaktním partnerem v oblasti laboratorní diagnostiky. V rámci rozvoje našeho koncernu se soustředíme zejména na soukromé laboratoře, které nemohou najít odpovídající nástupce,“ řekl v souvislosti s úspěšným uzavřením smlouvy univ. prof. Dr. Michael Havel, jednatel společnosti Futurelab. Jednání o převzetí společnosti KlinLab trvala dost dlouho, neboť KlinLab je největší českou společností v oboru a zajišťuje laboratorní servis pro 84 lůžkových zdravotnických zařízení (zejména nemocnic), 106 ambulantních (nelůžkových) zařízení a 1525 soukromých ordinací v České republice. Kromě toho, že má 10 pracovišť v Praze, zajišťuje svoz biologických vzorků ze všech okresů na území České republiky.

V současné době se ve skupině FutureLab denně provede přibližně u 30 000 vzorků pacientů na 200 000 analýz. Právě v oblasti speciální analýzy jako např. u genetických a imunologických vyšetření má denní počet vzorků rozhodující význam pro kvalitu výsledků. Velké série provedených vyšetření znamenají lepší kvalitu výsledků.

(PR materiál)

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?