Lékaři provedli 1. úspěšnou transplantaci vaječníkové tkáně v ČR

23. 3. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
První úspěšná transplantace tkáně vaječníku po léčbě rakoviny prsu v Česku dává dvaatřicetileté ženě naději, že otěhotní a bude mít vlastní dítě. Provedlo ji pražské centrum reprodukční medicíny Sanatorium Pronatal v půli října 2015 a po třech měsících už vaječník normálně fungoval.


Žena zatím těhotná není, ale možnost otěhotnět už má, řekl novinářům ředitel pro léčebnou péči docent Tonko Mardešić.

Před zahájením onkologické léčby byla ženě odebrána část pravého vaječníku se zárodečnými buňkami, pětimilimetrové proužky tkáně se zmrazily. Po kombinované chirurgické léčbě, tedy vynětí nádoru a mízních uzlin v podpaží, chemoterapii a radioterapii rakovina zcela vymizela. Onkologická léčba ale vaječníky poškodila, přestaly tvořit hormony a nedozrávala vajíčka, popsal situaci Mardešić.

S odstupem 3,5 roku od léčby souhlasil onkolog s transplantací vaječníkové tkáně, která byla uchovávána v tekutém dusíku při teplotě minus 196 stupňů Celsia. „V polovině října 2015 byla provedena transplantace části zmražené vaječníkové tkáně do levostranného ovaria. Po třech měsících od transplantace bylo možné dokumentovat normální růst folikulů obsahujících vajíčka, ovulaci a kompletní úpravu všech hormonálních parametrů,“ shrnul lékař.

Metoda je podle něj nadějí pro pacientky, jimž rakovina poškodí funkci vaječníků. Více než deset procent zhoubných onemocnění se zjistí u pacientek v plodném věku, které se teprve chystají k založení rodiny. Transplantace je jednou z možností, jak jim znovu dát naději na dítě.

„Je to ale logisticky poměrně náročné, náročnější než ostatní postupy, z toho důvodu se většinou sahá k těm jednodušším postupům. A toto je postup, který se i ve světě používá výrazně méně,“ řekl lékař.

Jednodušší postupy se volí podle typu plánované léčby. Pokud se má jen ozařovat malá pánev, umístí se chirurgicky vaječníky mimo ozařované pole, tím se ochrání. Pokud se plánuje chemoterapie, lze v některých případech převést vaječníky do klidového stadia, a tím zárodečné buňky ochránit.

Pokud není onkologická léčba akutní, lze odebrat ženě neoplodněná vajíčka a zamrazit. Nebo má-li manžela či stálého partnera, je možné zamrazit oplodněná vajíčka, embrya. Žena je pak může využít po léčbě, pokud se zjistí, že funkce vaječníků byla poškozena. Transplantace vaječníkové tkáně je další metodou, která šance žen rozšiřuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?