Lékaři vyvinuli unikátní léčbu bércových vředů a nehojících ran

25. 3. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Unikátní léčbu bércových vředů a nehojících se ran vyvinuli lékaři a biologové Fakultní nemocnice Plzeň a PrimeCell Therapeutics a.s. Praha, která vyvíjí a vyrábí léčivé produkty regenerativní medicíny. Léčebná metoda využívá lidské buňky. Výsledky výzkumného projektu jednoznačně prokázaly její pozitivní vliv na hojení ran, často vedoucí až k plnému vyléčení nemocného, řekla dnes ČTK Andrea Gutová z PrimeCell Therapeutics.


V ČR trpí tímto onemocněním asi 100.000 lidí, v celé Evropě 3,5 milionu pacientů ročně. Jde hlavně o pacienty vyššího produktivního věku od 45 do 65 let s bércovými vředy, které jsou nejčastější komplikací žilní nedostatečnosti dolních končetin.

„Nová metoda je v porovnání s doposud používanou konvenční léčbou časově nenáročná a minimálně invazivní a zatěžující pro pacienta. Stejně je tomu i s riziky. Používá vlastní buňky pacienta. Riziko kontaminace či znečištění krve je nulové,“ uvedla Gutová. Nový buněčný produkt UlcerIn dává podle ní naději desítkám tisíc pacientů ročně na vyléčení. Potvrdily to výsledky experimentální léčby 25 pacientů v plzeňské nemocnici.

„U osmi nemocných došlo ke kompletnímu zhojení defektu za šest měsíců, u ostatních k signifikantnímu snížení velikosti defektu. Prokázali jsme, že použití vlastních buněk při léčbě chronických defektů má pozitivní význam na fázi a rychlost hojení a prokazuje efektivnější hojení v porovnání s běžnou terapií,“ řekl primář chirurgického oddělení plzeňské nemocnice Václav Karnos.

Bercové vředy jsou přináší řadu komplikací zatěžující zdravotní systém. Nebezpečná je možnost závažné infekce vedoucí v některých případech až k otravě krve. V řadě případů vede k celkové sepsi a k amputaci končetiny. Podle Karnose je současná léčba nehojících se ran a bércových vředů, založená hlavně na lécích, neuspokojivá. Dosud se nepodařilo objevit optimální metodu léčby kožních defektů.

Díky využití tělu vlastních buněk je u nové léčby omezené riziko alergické reakce a výskytu nežádoucích účinků. Rychlý proces hojení vede ke snížení nákladů na léčbu. Za deset let je spočítaná úspora 712.000 Kč na pacienta v porovnání s dosavadní léčbou.

Lékařský tým získal na metodu užitný vzor a požádá o klinické hodnocení k uvedení nového produktu na trh, což zajistí PrimeCell. „Klinické hodnocení bude stát desítky milionů korun a bude trvat několik let. V mezidobí bychom rádi léčbu poskytovali alespoň omezené skupině pacientů. Následně bude důležitá také úhrada léčby. Bez plateb ze zdravotního pojištění bude těžko běžně dostupná pacientům,“ řekl Karnos.

PrimeCell Therapeutics patří mezi evropskou špičku v buněčné terapii a tkáňovém inženýrství. Spolupracuje s nejvýznamnějšími světovými vědeckými institucemi. Dceřinými firmami jsou Národní Centrum Tkání a Buněk v Brně a 4MEDi - Centrum buněčné terapie a diagnostiky v Ostravě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?