Lékařský Facebook už rok pomáhá českým internistům

5. 3. 2012 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Na lékařském Facebooku mohou lékaři z ambulancí i nemocnic rychle konzultovat stav pacienta, jeho možné diagnózy a vhodné postupy léčby on-line. Česká internistická společnost (ČIS) spustila tento komunikační nástroj pro lékaře před rokem, v současné době má více než 1200 uživatelů, sdělil ČTK předseda společnosti profesor Richard Češka.


„Intranet ČIS je odbornou sociální sítí, kde si lékaři vyměňují zkušenosti, píší komentáře k publikacím, článkům tuzemským i zahraničním, sledují on-line přenosy z důležitých jednání, virtuálně se účastní kongresů a denně dostávají přehled o tom, co hýbe českým zdravotnictvím,“ řekl. Mezi uživateli převažují internisté, kardiologové, diabetologové, endokrinologové a nefrologové.

Profesor Češka ocenil, že lékařský Facebook jim umožní získat komplexní pohled na zdravotní problém pacienta. „S nadsázkou říkávám, že specialistovi jde o orgány, internistovi o člověka,“ uvedl.

Přes chat na intranetu ČIS může třeba lékař z Aše probrat spornou diagnózu s kolegou třeba z Uherského Hradiště, zároveň se podívat na podobný případ, na doporučený postup léčby, případně vznést dotaz k ostatním uživatelům intranetu. Dozví se, co chystá ministerstvo zdravotnictví či před jakým lékem varuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Lékařům je k dispozici bezplatná právní poradna, poskytuje ji právník se specializací na zdravotnictví. Podle profesora je v době, kdy se rozmáhají právní spory lékařů s pacienty, tato služba důležitá

Lékařský Facebook je podle profesora Češky zatím jediný svého druhu v Česku a za to, co umí, získal mezinárodní uznání - probojoval se mezi první tři v soutěži Digital Communication Awards, která je digitální obdobou filmových Oscarů. V současné době se připravuje přechod na takzvané chytré telefony lékařů a propojení s jejich tablety.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?