Metoda IVF může mít souvislost s incidencí retinoblastomu

27. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti počaté in vitro fertilizací mohou být vystaveny většímu riziku, že se u nich vyvine retinoblastom. Ukazují to výsledky nové studie dánských vědců publikované v časopise Lancet...


o kterých informoval server NewScientist.

Určité souvislosti mezi in vitro fertilizací a výskytem zhobného nádoru sítnice ukázal také nedávný výzkum ve Spojených státech.

Lékaři ale upozorňují, že na všeobecné závěry je ještě příliš brzy, protože výsledky těchto studií by musely potrvdit další průzkumy. Cílem výzkumu je spíš zjistit možné problémy spojené s umělým oplodněním, protože touto metodou se v současnosti rodí podstatně více dětí než dříve.

Dánští výzkumníci se rozhodli prosvést studii poté, co se během 15 měsíců vyvinul retinoblastom u pěti dětí. Běžně se totiž tato forma karcinomu vyskytuje pouze u jednoho dítěte ze 17 tisíců.

Výzkumníci porovnali incidenci onemocnění u dětí počatých metodou IVF a u dětí počatých přirozeným způsobem. Riziko incidence u dětí z první skupiny bylo pětkrát až sedmkrát vyšší.

Možná vysvětlení rizika

Jednou z možných příčin vyššího rizika onemconění může být podle vedoucí výzkumnice Annette Mollové aplikace léků, jsou oři metodě IVF aplikovány ke stimulaci ovulace. Dalším vysvětlením může být genetická souvislost mezi neplodností a karcinomem oka.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 27.1. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?