Mezi nově nakaženými HIV jsou na severu Moravy hlavně gayové

19. 2. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V Moravskoslezském kraji narůstá počet nových případů infekce virem HIV u homosexuálně orientovaných mužů. V loňském roce hygienici zaznamenali celkem 15 nově nakažených. Jednalo se o 14 mužů a jednu ženu. Z toho 13 mužů, tedy 85 procent, uvedlo homosexuální orientaci.


Vyplývá to ze statistiky, kterou krajští hygienici zveřejnili na svých webových stránkách.

„U šesti mužů majících sex s muži byla prokázána současně i nákaza syfilidou. Nejvíce postiženou věkovou skupinou jsou osoby ve věku 20 až 34 let, ale alarmující je fakt, že věk nově nakažených stále klesá. Ve většině případu se jedná o mladé muže s homosexuální orientací,“ uvedli hygienici. Podle nich jsou počty nově diagnostikovaných případů nižší, než je skutečnost. Hygienici předpokládají, že skutečný počet nově nakažených je minimálně osmkrát vyšší.

Hygienici rovněž varují před mylnou informací, která se podle jejich zjištění šíří mezi gayi. Někteří homosexuálové se domnívají, že při takzvané nulové virové náloži není již HIV pozitivní osoba infekční. Virová nálož je obsah viru HIV v mililitru krychlovém krve, čerstvě nakažená osoba má většinou hodnoty virové nálože vysoké. Nulová virová nálož znamená, že hladina viru v krvi je tak nízká, že nemůže být změřena při laboratorním testu. „Nulová virová nálož v krvi je rozdílná v sekretu nebo spermatu a tato hodnota může kolísat. Proto je nutno vědět, že při 'nulové virové náloži' není nulové riziko přenosu HIV sexuální cestou,“ varují hygienici.

V Moravskoslezském kraji evidují hygienici od roku 1988 celkem 189 HIV pozitivních osob - 164 infikovaných mužů a 25 žen. Za letošní leden a první týdny února už mají hlášeno pět nových případů, a to pouze u mužů od 21 do 51 let. V celém Česku bylo na konci loňského roku evidováno 2620 HIV pozitivních osob, u 458 z nich nákaza přešla do stadia AIDS. Z toho je 65 procent homosexuálních či bisexuálních mužů, zbytek jsou heterosexuální jedinci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?