Na jedné z deseti webových stránek o zdraví jsou špatné rady

5. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedna z deseti webových stránek o zdraví může obsahovat životu nebezpečné rady. Rizikové jsou především weby o alternativní léčbě vážných nemocí, jako je rakovina, napsal britský magazín Nature. Zdravotnicky zaměřených webů existuje kolem půl milionu...


LONDÝN - Jejich kvalita se ale liší. Přitom více než polovina z 600 milionů internetových surfařů ve světě hledá na internetu právě informace o zdraví.

Tým britských vědců z univerzity v Exeteru a v Plymouthu zkoumal 32 nejoblíbenějších stránek o alternativní medicíně. Weby nabízejí celkem 118 léčebných kúr, od konzumace žraločí chrupavky po užívání lněného oleje.

Žádný z těchto postupů však nebyl vědecky ověřen. A co hůře, tři z internetových stránek radí pacientům, aby přestali chodit na radioterapii nebo chemoterapii.

Vědci nicméně uznávají, že existují i kvalitní stránky. Všechny mají úřední osvědčení, že mohou poskytovat tento druh informací. Jako špičkové označili například stránky www.quackwatch.org a www.jr2.ox.ac.uk/bandolier/booth/booth.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?