Na nejdražší léky pro všechny pacienty nemají ani nejbohatší země

16. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani nejbohatší země světa nemají tolik peněz, aby všechny onkologické pacienty léčily těmi nejdražšími léky, říká místopředseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček...


PRAHA -

Podle něj se vždy musí hledat kompromis, komu drahá léčba prospěje. České zdravotnictví spotřebuje za rok 140 miliard, neefektivní léčbou se podle Vorlíčka promarní prostředky v řádu stovek milionů.

Podle doporučení onkologické společnosti by drahou léčbu nejnovějšími přípravky měli dostat lidé v počátečních stadiích nemoci. V pokročilém stadiu, kdy už jim není pomoci, jsou vhodnější léky na utišení bolesti.

„Je věcí osobní odvahy lékaře a vyžaduje to také čas, aby pacientu vysvětlil, že mu nějaký lék nedá, ale že udělá vše pro to, aby zbytek života prožil bez bolesti,“ poznamenal Vorlíček.

Podle předsedy onkologické společnosti profesora Pavla Klenera jsou pokroky v léčbě onkologických onemocnění značné, ale vyžadují velké ekonomické náklady.

Řešení vidí v tom, že se pacienti s komplikacemi nebo s ojediněle se vyskytujícími nádory soustředí do center onkologické péče. „Koncentrace pacientů, o jejichž léčbě rozhodne zkušený odborník, přinese významnou ekonomickou úsporu.“

DÁLE ČTĚTE:

Onkologové chtějí nemocným v konečné fázi jen tlumit bolest

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?