Na nemoci srdce a cév zemře v Česku denně 190 pacientů

11. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na nemoci srdce a cév zemře v České republice denně 190 pacientů. Nejčastěji od 45. roku věku. Uvedl to primář Ilja Kotík z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích...


PRAHA -

„Nejzávažnějšími rizikovými faktory srdečně cévních onemocnění jsou vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak,“ uvedl Kotík.

„Samotná přítomnost vysokého cholesterolu zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév pětkrát, přítomnost vysokého krevního tlaku třikrát. Pokud se u jednoho pacienta oba zmíněné faktory vyskytnou současně, pak riziko stoupá čtrnáctkrát. A bohužel v 70 % případů se uvedené dva rizikové faktory vyskytují současně,“ uvedl Kotík.

Dodal, že vůbec nejhorší je takzvané smrtelné kvarteto: vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, obezita a cukrovka. D

Docent Aleš Linhart z II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze dodal, že záludnost vysokého cholesterolu spočívá v tom, že nebolí a tiše se hromadí ve stěnách tepen.

„Pacienti v případě srdečně-cévních onemocnění přicházejí k lékaři, až když pociťují tlak nebo bolest na hrudi a nebo dušnost při námaze. Řada nemocných navíc umírá na ischemickou chorobu srdeční dříve, než se dostanou do zdravotnického zařízení. Zemřou náhle na srdeční infarkt, aniž by se předtím léčili pro vysoký krevní tlak nebo cholesterol,“ uvedl Linhart.

Informoval, že rozsáhlá studie ukázala, že u pacientů, kteří se léčili atorvastatinem (na léčbu vysokého tlaku), se o 36 % snížil výskyt smrtelných příhod a srdečních infarktů a o 27 % se snížily mozkové mrtvice.

Právo, 11.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?