Nepřátelsky reagujícím dětem více hrozí kardiovaskulární choroby

23. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
U dětí, které často projevují nepřátelské emoce vůči okolí, je třikrát vyšší riziko, že se u nich vyvine kardiovaskulární onemocnění. Tvrdí to nová studie, kterou vypracovali finští a američtí psychologové...


U dětí, které často zlobí a projevují nepřátelské emoce vůči okolí, je třikrát vyšší riziko, že se u nich vyvine kardiovaskulární onemocnění, v orovnání s dětmi klidnými. Tvrdí to nová studie, kterou vypracovali finští a američtí psychologové a kterou publikovali v časopisu Health Psychology. Informoval o tom internetový server NewScientist.

Vědci zjistili, že u dětí, které v testech prokázaly vysokou míru nepřátelství vůči okolí, se po třech letech častěji vyvinul tzv. „metabolický syndrom“. Tímto pojmem vědci označují soubor rizikových faktorů jako je obezita, inzulínová rezistence a vysoký krevní tlak, které společně vedou k onemocněním srdce nebo diabetu.

„Nepřátelské projevy vůči okolí často předcházejí metabolickému syndromu a začínají se projevovat stejně jako počátky kardiovaskulárních chorob již v dětství,“ říká psycholog Kristen Salomon z floridské univerzity. „Rodiče by měli u dětí sledovat nejen to, zda mají dostatek pohybu a zda jí zdravě, ale měli by se zajímat i o psychologický stav svého dítěte,“ dodává Solomon.

Vědci pozorovali 134 dětí ve věku 8 až 10 let a 15 až 17 let. Měřili jim krevní tlak a další fyziologické ukazatele a testovali u nich míru jejich nepřátelských projevů vůči okolí.

Po třech letech testy zopakovali a zjistili, že děti s nejvyššími hodnotami nepřátelství měli třikrát vyšší riziko, že se u nich vyvine metabolický syndrom, který vede ke kardiovaskulárním onemocněním a diabetu.

„Vypadá to, že často nepřátelsky naladění lidé přehnaně reagují na stresové situace, což u nich zřejmě vede k vyšší produkci kortizolu, který má následně vliv na inzulinovou rezistenci,“ říká Salomon.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?