Nespavost trápí 40 procent lidí, může být příznakem nemoci

20. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nespavost trápí až 40 procent lidí, častěji ženy. Protože může být prvním příznakem nemoci, například cukrovky, žaludečních vředů či onemocnění srdce a cév, neměli by lidé váhat s návštěvou lékaře. Oldřich Vinař ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Praze potvrdil, že to je také jeden z důvodů, proč jsou lékaři proti tomu, aby se hypnotika navozující spánek volně prodávala například u benzinových stanic...


„V roce 1998 připadalo na každého obyvatele Česka 7,5 tablety hypnotika zakoupeného v lékárně. Častěji je kupují ženy, které jsou podle průzkumu ochotné dát až 50 korun za tabletu. Muži je kupují méně, zřejmě i proto, že častěji užívají jako uspávadlo pivo,“ podotkl Vinař, který jako příjemnou alternativu uspávacích léků doporučil dobrý sex. Podle něj by lidé neměli lpět na tradičním rozdělení dne na osm hodin práce, osm hodin odpočinku a osm hodin spánku.

„Dlouhý spánek je zlozvyk, zdravý člověk může spát pět hodin, jestliže umí spát rychle, tedy dostatečně hluboce. Mnoho lidí se však už v dětství naučilo spát dlouho a povrchně, protože je doma chválili, když šli včas spát a o víkendu nerušili brzkým vstáváním,“ připomněl.

K překonání nespavosti, která není způsobena nemocí, pomáhá podle Vinaře dodržet několik pravidel: Je vhodné vstávat vždy ve stejnou hodinu, a to i o víkendu, nepít šest hodin před spaním kávu nebo čaj a dvě hodiny před spaním nepít alkohol a nekouřit. Problémy s usínáním může způsobit těžká večeře, naopak sklenka mléka s medem spánek podporuje. K usnutí přispěje i teplá koupel. Ložnice by měla být vyvětraná, spíše chladnější.

Hradecké noviny, 18.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?