Obézní ženy čelí vyššímu riziku vrozených vad svých dětí

7. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obézní ženy a ženy trpící nadváhou čelí podstatně vyššímu riziku, že se jim narodí děti s vadami srdce či s dalšími zdravotními problémy. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na studii amerických lékařů…

CHICAGO –

Vědci z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí rovněž potvrdili, že matky s nadváhou v těhotenství častěji přivádějí na svět děti s deformacemi neurální trubice, mezi něž patří například vrozený rozštěp páteře.

Trojnásobné je u obézních žen riziko, že se jim narodí dítě s pupeční kýlou. Mnohočetné vrozené vady se stejně jako vady srdce vyskytují u potomků obézních dvakrát častěji než u žen s běžnou váhou.

Důvody větší rizikovosti porodů u obézních žen nejsou známé, může k nim ale přispívat nedostatek některých složek výživy v důsledku špatných stravovacích návyků či cukrovky, která je u lidí trpících obezitou častá.

Rovněž není vyloučeno, že obézní ženy mají vyšší potřebu některých složek výživy bránících vrozeným vadám, jako je například kyselina listová. Výsledky projektu, v jehož rámci američtí experti zkoumali 645 dětí s vrozenými vadami a 330 zdravých dětí, byly zveřejněny v nejnovějším vydání časopisu Pediatrics.

SOUVISEJÍCÍ DOKAZY:

The American Academy of Pediatrics

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?