Obnovení zraku po mozkové mrtvici

18. 10. 2006 6:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzkumníci ze skotského Abredeenu představili novou metodu, která by mohla pomoci zlepšit zrakové vnímání pacientů po mozkové mrtvici. Vycházejí z výsledků sedmileté studie...


V Evropě způsobí každý rok mrtvice částečnou ztrátu zraku u 55 000 lidí. Takzvanou kortikální slepotu, která pacientům způsobuje potíže se čtením, lze zatím napravovat jen obtížně. Skotští lékaři ukázali, jak lze pomocí jednoduchého počítačového programu stimulovat nervy, které nebyly mrtvicí poškozené. Výsledky se ukázaly jako úspěšné - pacientům se opět částečně začal vracet poškozený zrak.

Dvanácti pacientům po mozkové mrtvici byl na jejich domácích počítačích nainstalován program, který podněcuje zrakové vnímání. Pacienti byli požádáni, aby během tří měsíců provedli opakovaně sérii úkolů – měli například zmáčknout knoflík poté, co na obrazovce uvidí blikání. Na konci tohoto pokusu se všem dvanácti pacientům zlepšila jejich vizuální senzitivita.

„Pokud můžeme zmírnit následky po mozkové mrtvici díky fyzioterapii a řečové terapii, proč by neměla pomoci také rehabilitace zraku?“ poznamenávají autoři studie. Dodávají, že pacienti, kteří stimulaci zraku podstoupili, cítí nyní zlepšení orientace v prostoru.

ZDROJ:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/north_east/5378666.stm - BBC News

(ivb)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?