Oční choroby mohou vést k poruchám spánku, tvrdí američtí vědci

2. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé oční choroby vedou k závažným poruchám spánku. K tomuto závěru dospěli američtí vědci. Problémy podle nich mohou mít lidé s poškozeným optickým nervem...


NEW YORK -

Pacienti s nemocemi očí mohou obtížně usínat a budit se. Rovněž mohou usínat ve dne a trpět nespavostí v noci. V časopisu Opthalmology, ze kterého cituje zpravodajský server BBC News, vědci uvádějí, že tyto nemocné je třeba včas léčit.

Doktor Russell van Gelder z Washington University Medical School v St Louis s kolegy sledoval 25 mladých lidí ve věku od 12 do 25 let s obtížemi vidění. Polovina z nich měla poškozen zrakový nerv, ostatní trpěli jinými problémy. Tyto dobrovolníky vědci srovnávali se 12 zdravými mladými lidmi.

Za pomoci přístroje badatelé u všech osob po dva týdny monitorovali jejich biorytmus.

„Studie ukázala, že subjekty s nemocí zrakového nervu měly dvacetkrát větší pravděpodobnost, že budou trpět patologickou spavostí ve dne… než subjekty s normálním zrakem,“ řekl doktor van Gelder.

Tyto osoby byly devětkrát náchylnější k patologické spavosti ve dne než osoby, které byly slepé kvůli nervovým chorobám, jež původně nesouvisely se zrakem.

„Soudíme, že pacienti měli potíže při zapojování světla do synchronizování svého vnitřního biorytmu s okolním světem,“ podotkl doktor van Gelder.

Závěr studie považuje za překvapivý. „Výsledky vedou k neočekávanému závěru, že oční choroby jsou rizikovým faktorem pro poruchy spánku. Neočekávané je i to, že že riziko závisí na tom, zda je nemocný oční nerv,“ dodal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?