Oční protézy lékaři využívají jen zřídka

11. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."Oko se v minulosti odstraňovalo i tehdy, když pacient prodělal těžké poranění jednoho oka a zánět pak ohrožoval také druhé oko. Od té doby moderní technika a lékařská věda výrazně pokročila, stejně jako existuje řada kvalitních léků," doplnil primář Sušický...


ÚSTÍ NAD LABEM - O kompletním odstranění oka rozhodují oční lékaři v současné době jen zřídka, narozdíl od minulosti. Zatímco před lety lékaři odstraňovali oko již při větším poranění, dnes se ho snaží zachránit. Uvedl to primář očního oddělení Masarykovy nemocnice MUDr. Pavel Sušický.

„Dříve se odstraňovalo oko napadené třeba nádorem. Dnes, pokud ho zachytíme včas a není větší než deset milimetrů, je šance na vyléčení,“ vysvětlil MUDr. Sušický. Skleněnou protézu tak dostávají ročně v MN asi čtyři pacienti. Navíc jde většinou o lidi, kteří měli problémy se zrakem již v dřívějších letech.

„Oko se v minulosti odstraňovalo i tehdy, když pacient prodělal těžké poranění jednoho oka a zánět pak ohrožoval také druhé oko. Od té doby moderní technika a lékařská věda výrazně pokročila, stejně jako existuje řada kvalitních léků,“

doplnil primář Sušický.

Skleněné oční protézy vyráběné dvěma jabloneckými skláři nyní používá v Česku asi dva tisíce pacientů. Oční protéza stojí 760 korun a hradí ji zdravotní pojišťovna. Po šesti měsících je nutné protézu vyměnit, protože slzy naleptávají její hladký povrch. Plastové protézy, které jsou rovněž k dispozici, ale vyvolávají u některých pacientů alergické reakce.

top, Ústecký deník, 9.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?