Oftalmologové: Prodej módních čoček by měl být regulován

15. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Neregulovaný prodej módních kontaktních čoček měnící barvu duhovky může vést ke zvýšenému výskytu závažného poškození zraku, tvrdí britští oftalmologové. Regulační orgán General Optican Coucil vyzvývá k zákazu prodeje kosmetických čoček bez předpisu...


Prodej a dohled nad užíváním kontaktních čoček by měl podle tohoto orgánu spadat pouze do kompetence odborných lékařů nebo optometristů. Informuje o tom zpravodajský server BBC.

V současné době jsou módní čočky k dostání v různých kosmetických salonech, obchodech s módními doplňky nebo přes internet. Tyto produkty totiž nejsou registrovány jako zdravotnické pomůcky, a proto jejich prodej není regulován zvláštním zákonem.

GOC se však domnívá, že prodejci neposkytují dostatek informací o tom, jak mají uživatelé čočky čistit a uchovávat. Řada mladých lidí si módní čočky navzájem vyměňuje a vystavuje se tak zvýšenému riziku infekce.

Užívání kontaktních čoček je považováno za jednu z hlavních příčin mikrobiálního zánětu rohovky. Existují také obavy, že mohou interferovat s vnímáním barev a binokulárním viděním. V případě, že neodpovídají tvaru oční čočky, mohou také poškodit povrch rohovky.

„Neříkáme, že by lidé neměli kontaktní čočky nosit. Poukazujeme pouze na to, že jejich užívání by mělo být vždy podmíněno dohledem odborného lékaře,“ uvedl David Craig z britské Association of Optometrists.

ZDROJ:

Cosmetic lenses risk eyesight

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 15.7. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?