Opavská nemocnice má nový špičkový přístroj

4. 10. 2007 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Na oddělení centrálního rentgenu Slezské nemocnice bylo včera slavnostně otevřeno nové pracoviště, vybavené špičkovým denzitometrem. Přístroj za zhruba 1,5 milionu korun dokáže změřit hustotu kostní tkáně a vyhodnotit, jestli je v normálu nebo řidší...


Pacienti už nemusejí jezdit do Ostravy či do Bruntálu, vyšetření si ale budou zatím hradit ze své kapsy.

Využívat ho budou pacienti osteologické ambulance i klienti opavského geriatrického oddělení. Osteoporóza, kterou trpívají zejména starší lidé, mívá za následek zlomeniny kostí.

„Až dosud jsme měli k dispozici jen přístroj na měření hustoty kostí v předloktí, který už nároky moderní medicíny nesplňoval. Teď už s jeho pomocí můžeme snímkovat páteř, kyčel i stehenní kost, což nám umožňuje kvalitnější stanovení diagnózy a přesnější určení dalších vyšetření,“ řekla primářka geriatrického a doléčovacího oddělení Ingrid Rýznarová. Vyšetření denzitometrem je nebolestivé a pacienti ho získají hlavně na doporučení praktického nebo odborného lékaře.

Denzitometr pro opavskou nemocnici byl pořízený z dotace ministerstva zdravotnictví. „Představuje tříletou snahu opavské nemocnice opatřit pacientům přístroj, za kterým až dosud museli dojíždět do Ostravy nebo do Bruntálu. Problém je zatím v tom, že vyšetření dosud nemáme s pojišťovnami nasmlouváno a pacienti ho proto ve výši 300 korun musejí hradit sami. O uzavření smlouvy intenzívně jednáme a věříme, že bude v příštím roce zajištěna,“ řekl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

Jitka Hrušková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?