Pacienti s chronickou nemocí mohou dostat léky na půl roku

25. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti s chronickými chorobami si už nebudou muset chodit k lékaři pro recept na své léky každé tři měsíce. Od pololetí mohou dostat medikamenty na půl roku. Do ambulance tedy budou moci chodit jen jednou za šest měsíců...


PRAHA -

Dosud zdravotní pojišťovny hradily péči ambulantním lékařům po čtvrtletích. Lékaři měli například stanoveny také čtvrtletní limity na předepisování množství určitých léků. Pokud hranici překročili, museli platit pokutu.

Česká lékařská komora nyní uzavřela s pojišťovnami dohodu o prodloužení doby ze čtvrt na půl roku.

„Pacienti nebudou muset běhat po ambulancích každého čtvrt roku, čímž se nám sníží počet návštěv u lékaře. Lékařům se uvolní prostor pro to, aby mohli ošetřit další nové pacienty, kteří na tuto péči čekali,“ uvedla viceprezidentka České lékařské komory Helena Fousková.

Komoře se sice podařilo dohodnout změnu čtvrtletního hrazení na pololetní, více peněz za práci pro ambulantní specialisty a praktické lékaře ale nezískala. Přitom ministryně zdravotnictví chce ambulantní péči, která je levnější než lůžková, posílit.

Podle Součkové by zdravotní pojišťovny měly přerozdělit sumu, o kterou loni vybraly na zdravotním pojištění proti předpokladu více, také mezi ambulance. Dosud přerozdělené peníze putovaly hlavně do nemocnic.

Loni podle Součkové vybraly zdravotní pojišťovny na pojistném o osm procent více, než předpokládaly. Očekávaly, že částka bude vyšší jen o šest procent.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?