Pacientky s rakovinou prsu mají větší šanci otěhotnět

10. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lék tamoxifen pomáhá ženám nejen v léčbě rakoviny prsu, ale potenciálně jim umožňuje otěhotnět. Američtí výzkumníci zjistili, že aplikace této látky vyvolává zvýšenou stimulaci vaječníků...


Lék tamoxifen pomáhá ženám nejen v léčbě rakoviny prsu, ale potenciálně jim umožňuje otěhotnět.

Tým amerických odborníků z Cornell University v New Yorku zjistil, že po aplikaci této látky se podařilo jedné ženě počít dítě. Uvádějí to internetové stránky BBC News Health.

Američtí vědci použili tamoxifen na stimulaci vaječníků dvanácti žen s rakovinou prsu. Ukázalo se, že tato látka po krátké době spustila produkci potřebného počtu vajíček, které jsou nutné pro in vitro fertilizaci (IVF).

Díky této stimulaci se podařilo všem pacientkám vytvořit nejméně jedno embryo, které pak lékaři použili pro zmražení nebo pro bezprostřední přenos.

Negativní účinky chemoterapie

Kolem patnácti procent pacientek s rakovinou prsu je v době diagnózy stále v reprodukčním věku. Léčba rakoviny však často vede k jejich neplodnosti. Ty ženy, které si zachovaly plodnost i po chemoterapii, by však měly počkat nejméně pět let, než se rozhodnou otěhotnět.

V době, kdy je početí dítěte už bezpečné, je však řada pacientek na těhotenství příliš stará.

Vedoucí výzkumného týmu profesor Kutluk Oktay říká.“Tyto ženy mohou zkusit přirozený cyklus IVF bez ovariální stimulace. Touto cestou však není možné získat více než jedno embryo pro bezprostřední použití nebo zmražení.“

„Potřebujeme proto zjistit, jak se dá u těchto pacientek zvýšit počet emybrií a zvýšit tak šanci na jejich otěhotnění. Využili jsme dvojí učinek tamoxifenu, který působí jednak jako látka na stimulaci vaječníků a jednak jako prostředek proti rakovině,“ poznamenává Oktay.

Související odkazy:

Cancer patients given fertility hope

Human Reproduction

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 9.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?