Pardubické kardiocentrum investuje do diagnostiky 40 milionů

10. 10. 2013 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Komplexní kardiovaskulární centrum v Pardubicích hodlá pořídit za 40 milionů korun nový přístroj na vyšetření krevního řečiště. V říjnu by se mělo rozhodnout, zda získá evropskou dotaci z integrovaného operačního programu. ČTK o tom informoval ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald.


„Nyní čekáme na schválení projektové dokumentace. Dle našich informací byla bez závad a měla by projít. Jsem optimista, očekávám nákup nové technologie v průběhu první poloviny roku 2014,“ uvedl ředitel.

Na běžném rentgenovém snímku nejsou cévy vidět. Proto lékaři využijí nové angiolinky. Podají pacientovi do žíly kontrastní látku, a tím zviditelní krevní řečiště. Celková výše dotace má být 85 procent, 15 procent uhradí žadatelé. „Pro nás je to ekonomicky velmi výhodné na nákup nové technologie,“ řekl Gottvald.

Komplexní kardiovaskulární centrum provozuje nemocnice a holding Agel, který je soukromým poskytovatelem zdravotní péče. V Česku spravuje 11 nemocnic a další zdravotnická zařízení.

„Nemocnice a Agel fungují jako jeden subjekt, novou angiolinku budeme využívat společně,“ řekla mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

Pardubická krajská nemocnice nyní také pracuje na multioborovém pavilonu, který je hotový z jedné třetiny. Čtyřpodlažní budova bude zhruba za rok sloužit veřejnosti. Stavební práce začaly v dubnu. Do nového objektu se přestěhují oddělení nemocí plicních a tuberkulózy, infekční oddělení, stomatochirurgie a zubní pohotovost. Podle potřeby může v budoucnu sloužit i jiným oddělením při dalších fázích rekonstrukce nemocnice.

„Multioborový pavilon je největší investiční akcí Pardubického kraje posledních let. Celkové náklady na stavbu včetně vybavení jsou 201 milionů korun,“ řekl ředitel nemocnice.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?