Petruželka: V léčbě rakoviny nastal čas aktivní medicíny

26. 1. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkologická léčba nemůže podle profesora Luboše Petruželky ustrnout na proklamacích o správné léčbě pro správného pacienta. Nastal podle něj čas změnit pohled od "reaktivní" k "proaktivní" medicíně. Změna pohledu je jedním z témat třetího pražského onkologického kolokvia, které se koná 26. a 27. ledna v Praze. Dalším tématem je rozhodování o léčbě každého pacienta ve víceoborovém týmu.


Proaktivní medicína je charakterizovaná čtyřmi P - prediktivní, preventivní, personalizovaná a participující, uvedl Petruželka, který je prezidentem kolokvia.

Prediktivní podle něj znamená, že vyšetřením genetického profilu a molekulárních biomarkerů se odhalí riziko onemocnění dřív, než pacient má zdravotní obtíže. Preventivní znamená, že specifickou léčbu dostane pacient ještě před objevením příznaků nemoci.

Personalizovaná znamená soustředění na diagnostiku a léčbu individuálně pro jednotlivého pacienta podle jeho molekulárního profilu. A participující znamená, že z pacienta, který je objektem léčby, se stane aktivní účastník léčebného procesu, zodpovědný za své zdraví a spolurozhodující o něm, vysvětlil přednosta.

Stejné problémy řeší podle něj i odborníci v zahraničí. Na kolokvium do Prahy přicestoval z amerického Houstonu radiolog profesor Chaan Ng. Zdůraznil význam včasného zjištění nemoci a včasnou léčbu a mnohostranný přístup týmu odborníků jako základ léčebného úspěchu.

Program kolokvia je zaměřen na praktické využití teoretických novinek. Zhodnotí například přínosy nových léků, které v loňském roce umožnily účinnou léčbu zhoubného kožního melanomu. Tradičně je program věnován onkologickým sestrám a výchově budoucích onkologů. Novinkou je setkání lékařů pracujících mimo onkologická centra pod patronátem předsedy České onkologické společnosti profesora Jiřího Vorlíčka. Cílem je zlepšit komunikaci s centry a zajistit stejné léčebné možnosti také pacientům léčeným mimo centra.

Souběžně s kolokviem je připraven interaktivní seminář pro onkologické pacienty. Pacientské organizace podle Petruželky prodělávají zásadní přeměnu ze spolků organizujících zábavu pro nemocné, kteří přežili, na životaschopné organizace, které začínají zásadně ovlivňovat podobu a podmínky péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?