Pfizer: Zvýšení rizika infarktu po Celebrexu bylo v jediné studii

22. 12. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení rizika srdečního infarktu po léku proti artritidě Celebrex zjistila jediná studie. V ní byly onkologickým pacientům podávány více než dvojnásobné dávky, než se běžně používají k léčbě. Uvedl to mluvčí společnosti Pfizer Česká republika Jiří Tráva...


PRAHA -

Lék se používá pro léčbu chronické bolesti u pacientů s revmatickými onemocněními. Po zjištění studie stáhla společnost reklamu na tento přípravek, z prodeje ho ale stahovat nehodlá.

„Vzhledem ke specifičnosti onemocnění dostali onkologičtí pacienti ve studii 400 až 800 miligramů denně. Pacienti s osteoartrózou užívají 100 až 200 miligramů a s revmatickou artritidou 200 až 400 miligramů denně,“ upřesnil Tráva.

Podle něj Pfizer bere závěry studie na vědomí a podrobuje je přezkumu. „Pokud společnost zjistí nebezpečí nežádoucích účinků, okamžitě podnikne potřebné kroky,“ ujistil.

Dodal, že všechny dosavadní studie, do kterých se zapojilo bezmála 40.000 pacientů s revmatologickým nemocemi a během kterých byla pacientům podávána také vyšší než doporučená dávka, prokázaly bezpečnost léku.

Celebrex patří do stejné kategorie jako lék Vioxx společnosti Merck. Vioxx byl v září stažen z trhu kvůli podobným problémům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?