Plicní oddělení nabízí pacientům luxus

2. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od prosince je plicní a TBC oddělení Nemocnice České Budějovice v novém. Nové oddělení plicní a TBC nabízí pacientům větší luxus při ambulantních vyšetřeních a nejmodernější metody léčby...


Od prosince je plicní a TBC oddělení Nemocnice České Budějovice v novém. Moderní pracoviště v sedmém patře centrálního pavilónu je dalším krokem ve vstupu do třetího tisíciletí.

Nové oddělení plicní a TBC nabízí pacientům z celého regionu i mnoha jiným za jeho hranicemi nejen větší luxus při ambulantních vyšetřeních či přímo při pobytu v nemocnici, ale také nejmodernější metody léčby.

Rozdíl od původního působiště je patrný na první pohled. Dříve neosobní a šedé prostředí nahradilo přívětivé a do běla oděné lékařské pracoviště.

Přísně oddělená lůžková část od ambulance skýtá vážněji nemocným dostatek klidu a ambulantním pacientům pak ani nepřipadá, že se nacházejí na místě, kde se často bojuje o lidské životy. Celé oddělení tak pochopitelně vyhovuje také nejpřísnějším hygienickým požadavkům.

„Jsme oddělením svého druhu infekčním. Řada plicních nemocí je způsobena baktériemi, které čekají na naše zaváhání. Nyní se ale dokážeme účinně bránit,“ podotkl ještě primář plicního a TBC oddělení Václav Šnorek.

Mimořádná šance je dána

Absolutní novinkou na plicním oddělení je dvoulůžková izolace pro nemocné s infekční formou tuberkulózy (TBC) a zcela nově vybavený bronchoskopický sál.

„Díky novému vybavení jsme zde zavedli takzvanou invazívní bronchoskopii, což znamená elektrochirurgické výkony uvnitř průdušek, včetně zavádění takzvaných stentů. To je metoda, při které se do zúžených míst v dýchacích cestách zavede trubička, která trvale udrží dýchací cesty otevřené. Tam, kde je to indikováno, to může prodloužit nemocnému život, především to ovšem odstraňuje dušnost, což je pocit mučivější než bolest,“ konstatoval primář Šnorek.

Nové oddělení je koncipováno tak, že umožňuje jeho rozvoj. Poskytuje možnost zavádění nových vyšetřovacích a léčebných metod. „Nyní už bude záležet jen na nás, jak šance, kterou nám dal management této nemocnice, využijeme,“ zdůraznil primář.

Plicní oddělení českobudějovické nemocnice disponuje celkem 27 lůžky, z nichž dvě tvoří izolace TBC a čtyři intenzívní péče. Ročně je zde hospitalizováno zhruba tisíc pacientů.

Ambulantní péčí pak každoročně projde až sedm tisíc lidí. Na oddělení pracuje pět lékařů, 13 sester a pomocný personál. V regionu už kromě nejmodernějšího českobudějovického pracoviště fungují plicní lůžková oddělení pouze v Táboře a ve Strakonicích a léčebna ve Vyšším Brodě, která je ovšem součástí Nemocnice České Budějovice.

Právo, 2.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?