Počet nemocných kožním melanomem stále vzrůstá

24. 7. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Máte rakovinou kůže. Tato slova si u nás ročně vyslechne stále více lidí. V minulém roce bylo s diagnózou zhoubného kožního melanomu léčeno přes 8 tisíc pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny. Ta na jejich léčbu vynaložila více než 68 milionů korun. To je téměř o 17 milionů korun více než v roce 2013, kdy bylo s diagnózou zhoubného melanomu v ČPZP evidováno zhruba 7 600 lidí.


TISKOVÁ ZPRÁVA ČPZP

Mateřská znaménka i pihy jsou běžné kožní projevy, které se na kůži nacházejí buď od dětství, mohou ale přibývat i během dospělosti. Jejich zbarvení se zintenzivňuje UV zářením, k jiným změnám by u nich v dospělosti ale nemělo docházet.

Revizní lékař ČPZP MUDr. Jiří Řepišťák upozorňuje: „Při nadměrném slunění hrozí riziko poškození pokožky. U znamének je třeba hlídat vzhled. Jakákoli změna, například vyvyšování, tmavnutí, rozpíjení znaménka do plochy, zarudnutí, krvácení či pocit svědění může signalizovat problém, který je třeba urychleně řešit s ošetřujícím kožním lékařem. Velmi důležité je provádění samovyšetření pokožky, nezapomínat na kštici, podpaží, třísla, oblast intimních partií, oblast oka, nehty a sliznice a plosky nohou.“

Melanomu, tedy velmi nebezpečnému typu rakoviny kůže, který rychle metastázuje, lze při aktivním přístupu pojištěnců přitom předejít. „S rakovinou kůže bojují čím dál tím mladší ročníky. Mnoho lidí podceňuje své problémy a nedbá dostatečně na prevenci, na kterou má každý nárok. Včasná diagnostika melanomu je přitom rozhodující,“ uvádí Elenka Mazurová, mluvčí ČPZP.

Dbát zvýšené opatrnosti by měli lidé, kteří patří do rizikových skupin. Jsou to lidé světlého fototypu (se světlou pletí rezavými vlasy a pihami). Dalším faktorem je pozitivní rodinná anamnéza či výskyt zhoubného melanomu v minulosti. Ohroženi jsou také lidé se sníženou funkcí imunitního systému, například osoby po transplantaci orgánů, které užívají imunosupresiva.

Prevenci melanomu by ale neměl podceňovat nikdo. Mezi obecné zásady platí vyhýbat se přímému slunečnímu záření mezi 11 a 14 hodinou, užívání dostatečného množství krémů s UV faktorem (SPF 30 až 50) a především v letních měsících volba vhodného oděvu (vyrábí se i oděv uzpůsobený pro nošení na slunce), který chrání pokožku před paprsky. Je nutno si uvědomit, že zvhlčená pokožka především mořskou vodou absorbuje až o 20 procent více UV záření. Ochranný krém je třeba nanášet pravidelně v průběhu dne, i „voděodolné“ přípravky jsou totiž smývány nejen vodou, ale i potem. Chránit před paprsky je třeba i opomíjené části těla, jako jsou ušní boltce, rty či nárty. „Rodiče by zvláště v tomto extrémně slunném létě měli dbát na nezbytnou ochranu svých ratolestí. Opakovaná spálení mohou být rizikovým faktorem i po mnoha letech,“ varuje MUDr. Jiří Řepišťák.

Se samovyšetřením, které odborníci doporučují provádět pravidelně, může pomoci pravidlo ABCDE.

Varovné příznaky, kvůli kterým by lidé měli navštívit ordinaci, jsou:

A - asymetrie: skvrna má nepravidelný tvar.

B - ohraničení (border): skvrna by měla být pravidelná. Pokud není, jde o varovný příznak.

C - barva (colour): skvrna by měla upoutat vaší pozornost, pokud má skvrnitou pigmentaci s různými odstíny, nebo je tmavě hnědá až černá.

D - průměr (diameter): dávejte si dobrý pozor na znaménka, jejichž průměr je větší než 5 milimetrů.

E - vyvýšení (elevation): projevem růstu nádoru může být to, když znaménko roste do výšky. Pokud je však znaménko několik vyvýšené a nijak se nemění, nemusí to znamenat nebezpečí, nicméně je dobré to pro jistotu konzultovat s dermatologem.

V klinické praxi se také vyhodnocuje varovný příznak „ošklivého káčátka“: jde o skvrnu, která se diametrálně odlišuje od ostatních znamének.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?