Před sepsí má chránit vakcína

19. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci vyvinuli očkovací látku, která má ochránit pacienta před infekcí krve, ke které může dojít během operace. Současná medicína bojuje proti infekcím s pomocí antibiotik. Ne vždy je ale jejich aplikace účinná...


protože na podávání antibiotik je často už pozdě. Vědci se nyní snaží najít způsob, jak využít v boji proti sepsi imunizaci.

Na následky otravy krve zemře podle odhadů každý den zhruba 1400 lidí po celém světě, přičemž u řady z nich vznikne sepse během operace.

Sepse je způsobena nadměrnou reakcí těla na určité látky, které jsou produkovány bakteriemi; nově vyvinutá očkovací látka má napodobit vlastnosti některé z těchto chemikálií a zpustit tak obranné reakce proti škodlivým látkám v těle.

Američtí vědci zatím testovali novou vakcínu pouze na myších, u kterých se ukázalo, že očkovací látka tlumí reakci těla na infekci.

„Je zřejmé, že tato očkovací látka poskytuje tělu vynikající obranné schopnosti,“ říká Dr. Kim Janda z Scripps Research Institute v kalifornské La Jolle.

Účinky bude potřeba prokázat i na lidech

Počet osob, které každý rok zemřou na následky sepse, je už 50 let stejný. Nová vakcína by mohla úmrtnost výrazně snížit. Někteří vědci v Británii však zatím vyjadřují jen opatrný optimismus.

„Nemyslím si, že by tato vakcína byla univerzálním lékem proti všem typům bakterií, které způsobují sepsi,“ řekl Dr. Sergery Mikhalovsky z Univerzity v Brightonu pro internetové stránky BBC.

„A i v případě, že by tomu tak bylo, je třeba prokázat účinky vakcíny na lidech,

dodal Mikhalovsky.

Jedním z důvodů, proč se medicíně příliš nedaří se sepsí bojovat, je nedostatek vhodných testovacích modelů na zvířatech.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 19.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?