Problémy s početím mají lidé na celém světě

6. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Bangladéši je neplodnost považována za následek prokletí, v Keni jsou neplodné ženy vykazovány ze svých komunit. V mnoha státech USA není léčba neplodnosti hrazena zdravotními pojišťovnami. Všechny tyto skutečnosti ukazují...


Jen málokterý medicínský obor prodělal v posledních dvou desetiletích tak velký rozvoj jako léčba neplodnosti

Mezinárodní měsíc neplodnosti má přispět k odstranění znamení hanby spojovaného s tímto onemocněním a nahradit jej osvětou.

V Bangladéši je neplodnost považována za následek prokletí, v Keni jsou neplodné ženy vykazovány ze svých komunit. V mnoha státech USA není léčba neplodnosti hrazena zdravotními pojišťovnami. Všechny tyto skutečnosti ukazují na nutnost šířit informace týkající se neplodnosti na celém světě.

Neplodnost je nemoc, která znemožňuje mnoha párům založit rodinu. Zasahuje všechna etnika i sociální vrstvy. Vždy se jedná o lékařskou záležitost, nikoli o sexuální problém, a rozhodně ne o prokletí. Pár by měl vyhledat pomoc neotěhotní-li žena po jednom roce nechráněného styku. Ženy starší 35 let by měly navštívit lékaře již po šesti měsících.

Neplodnost značně ovlivňuje veškerý život postižené dvojice - od výkonnosti v zaměstnání přes neschopnost učinit důležitá rozhodnutí až po vytváření komplexu méněcennosti. Může se podepsat i na vztazích k rodině a přátelům. Stejně jako jiná onemocnění, jako je rakovina nebo infarkt, může vést k depresím a úzkostem.

Neplodnost postihuje více než desetinu obyvatel země v reprodukčním věku, přičemž zasahuje muže i ženy stejným dílem - obvykle z 35 % je příčina neplodnosti na straně muže, z 35 % na straně ženy, z 20 % kombinací určité ženy a určitého muže, z 10 % zůstává příčina neobjasněna. Proto je důležité, aby lékaře navštívili vždy oba.

Plodnost ženy značně závisí na jejím věku. U žen mladších třiceti let je pravděpodobnost otěhotnění v jednom cyklu 20 až 30 %, ve 40 letech již jen 5 %. Asi 90 % žen ve věku 42 let je již neplodných. Průměrná třicetiletá dvojice potřebuje zhruba šest měsíců na to, aby dosáhla těhotenství.

Léčba neplodnosti za posledních dvacet let velmi pokročila. Obvykle je poskytována ve specializovaných centrech. I když je postup oplození in vitro - ve zkumavce - velmi znám, jen asi dvě procenta pacientů se bez něj neobejdou. Většina neplodných párů otěhotní pomocí širokého spektra dalších neustále se zdokonalujících lékařských postupů.

(spe), Hospodářské noviny, 6.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?