První aktivní středoušní implantát v ČR zavedli ve FNUSA a navrátili pacientku do běžného života

14. 1. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
V říjnu loňského roku zavedli lékaři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně jako první v ČR pacientce aktivní středoušní implantát. Operace byla provedena ve spolupráci s profesorem Wolf-Dieter Baumgartnerem z vídeňské univerzitní nemocnice, který patří mezi přední světové specialisty v oblasti chirurgické léčby sluchových poruch.


Oproti běžnému sluchadlu, které umí pouze zesílit zvuky, vstupující do zvukovodu, aktivní středoušní implantát převádí okolní zvukové signály na mechanické vibrace. Jak uvedla tisková mluvčí FNUSA Petra Veselá, tuto mechanickou energií jsou stimulovány přímo struktury středního ucha, což výrazně zlepšuje vnímání pacienta. Zvuky jsou (jak je názorně vidět i na přiložených obrázcích) zachytávány mikrofonem takzvaného zevního audio-procesoru, který pacient nosí za uchem, kde je držen magnetickou silou. Zevní audio-procesor převádí zvuky na elektrické signály, které vysílá do vnitřní implantované části. Z ní jsou vedeny do středního ucha, kde signály drobný měnič převede na mechanické vibrace struktur středního ucha. Slyšení ve vnitřním uchu a sluchovém nervu se pak již odehrává přirozeným způsobem.

Nyní pacientka nosí za uchem zevní procesor, který drží za uchem magnet. V tomto místě vůbec není porušena kůže a může tak bez problému pokračovat v práci ve sterilním nemocničním prostředí. „Pro regulaci používá bezdrátový dálkový ovladač, kterým velice diskrétně může regulovat hlasitost a přepínat předem nastavené režimy práce, například zvláštní nastavení pro poslech televize, nastavení do hluku,“ informuje vedoucí foniatrického centra Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Tomáš Talach.

„Jsem rád, že paní Milada je dalším důkazem toho, co všechno dokáže dnešní medicína. Technologický pokrok a vývoj nových sluchových implantabilních systémů otevírá do budoucna široké možnosti pro pacienty, kterým používání standardních sluchadel nepřináší žádoucí užitek. Pevně věřím, že první úspěšná operace tohoto druhu se stane významným impulzem k postupnému zavádění sluchových implantátů do praxe a přispěje ke zlepšování kvality života pacientů se sluchovým postižením a jejich návratu do běžného života,“ podotkl přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Břetislav Gál.

Pacientka Milada Reichová je nyní po třetím nastavování. Má dle audiometrických testů velmi dobrý efekt léčby. „Se zvukem jsem velice spokojena a dle svého subjektivního pocitu slyším nyní jako před začátkem vady sluchu před lety. Navíc kosmetický efekt je také vynikající, jak můžete posoudit z přiložené fotky,“ sdělila pacientka, která je povoláním zdravotní sestra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?