První část centra klinického výzkumu v Brně je skoro hotová

2. 8. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Stavba první etapy Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně se chýlí ke konci. Do komplexu, který přijde celkem na asi pět miliard korun, se jako první na podzim nastěhuje I. kardioangiologická klinika.


Výstavba jde podle plánu a v říjnu začne druhá etapa, řekla mluvčí nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková.

„V tuto chvíli jde výstavba zcela podle plánovaného harmonogramu a nepředpokládáme žádná zdržení,“ uvedla pro ČTK Urbánková. V ICRC budou vědci a lékaři zkoumat a léčit choroby, které populaci trápí nejčastěji. Vědci by měli přinést nové postupy v léčbě a diagnostice nemocí srdce a cév a nervového systému, část výzkumných záměrů je věnovaná biotechnologiím a experimentální medicíně.

Jako první se v září až říjnu nastěhuje I. kardioangiologická klinika, v říjnu až prosinci I. neurologická klinika. V říjnu by také měla začít druhá etapa výstavby centra. „Obě kliniky svá nová pracoviště navštívily a počítáme, že stěhování bude bezproblémové a plynulé tak, aby v žádném případě nebylo ohroženo zdraví a bezpečí pacientů,“ uvedla Urbánková.

Dělníci na dělají poslední úpravy, malují zdi, pokládají poslední podlahy a osazuje se zařízení. Ambicí lékařů je podle šéfa ICRC Tomáše Káry poskytnout nemocným péči na stejné úrovni, jakou mají pacienti prestižní americké kliniky Mayo.

Objekt ICRC začali stavbaři v areálu svatoanenské nemocnice budovat předloni, výstavba a vybavování všech nových prostor má skončit na konci roku 2013. Náklady na vznik centra se blíží pěti miliardám korun, zhruba 2,4 miliardy korun získali autoři projektu z Evropské unie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?