Radiologové se obávají zhoršení péče o onkologické pacienty

14. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Radiologové se obávají, že péče o onkologické pacienty se začne zhoršovat, protože ozařovací přístroje v českých nemocnicích zastarávají. "Problém je především v nedostatku a zastaralosti řady ozařovacích přístrojů," řekla Hana Stankušková z pražské motolské nemocnice...


BRNO - Podle ní by situace mohla dopadat na pacienty a projevit se na zvýšené úmrtnosti na nádory.

Přední český onkolog a bývalý předseda onkologické společnosti profesor Pavel Klener obavy radiologů odmítl.

„Tvrzení, že je nedostatek nejmodernějších zářičů, a proto se péče zhoršuje, je tendenčně zabarvené,“ řekl Klener.

Podle Stankušové chybí Česku podrobná analýza zajištění onkologické péče. Přitom podobný krok před čtyřmi lety odhalil, že v Británii se zhoršilo přežívání onkologických pacientů právě v důsledku nedostatečného zajištění radioterapie.

Stankušková míní, že síť ozařovacích pracovišť se musí změnit. „Onkologické ozařování by se mělo koncentrovat do větších pracovišť, která budou vybavena všemi potřebnými přístroji a kvalitním personálem,“ dodala.

Podle Klenera je výhodné, aby drahé ozařovací přístroje byly v několika špičkových centrech, protože mnohem lacinější je pacienta do centra dovézt, než pořizovat za velké peníze přístroje do každého onkologického střediska.

„Racionální je mít špičkově vybavená centra pro těžké případy a vzácné typy nádorů. Nejčastější typy nádorů, jako jsou nádory střeva, plic a prsu, musejí mít standardní léčbu i v okresních nemocnicích,“ řekl.

Asistent Jan Haber z onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice řekl, že některé zářiče mají zastaralé, ale řeší to tak, že pacienty posílají do Fakultní nemocnici Bulovka.

„Záření je plánovaná léčba, ne akutní, takže se můžeme dohodnout s pracovišti s lepším vybavením,“ řekl a dodal, že reálná dostupnost léčby v Česku je.

V Česku je 39 radioterapeutických pracovišť, deset z nich je vzhledem ke svému technickému vybavení vhodných spíše k ozařování degenerativních onemocnění, poznamenala Stankušková. Ovšem ani ve zbylých 29 centrech není podle ní situace nejlepší.

„V současné době ozařujeme na našich přístrojích od rána do večera ve dvou směnách. Denně to činí asi 200 pacientů, uvedl Pavel Šlampa z brněnského Masarykova onkologického ústavu.

Pokud bude pacientů přibývat, hovoří lékař o katastrofě. „Už teď se prodlužují objednávací lhůty (na radioterapii)… hospitalizovaní čekají na ozáření až pět týdnů,“ poznamenal. Optimum čekací doby je přitom podle něj poloviční.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?