Registrace zdravotních sester v USA - čtěte odpovědi!

25. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Co vše je potřeba pro registraci sestry ve Spojených státech? Na vaše otázky odpovídla Helena Vaňková, absolventka magisterského studia Univerzity Palackého v Olomouci, která pracuje jako sestra v nemocnici Allegheny General Hospital v Pittsburghu. Odpovědi najdete v článku...


Co vše je potřeba pro registraci sestry ve Spojených státech? Na vaše otázky odpovídala Helena Vaňková, absolventka magisterského studia Univerzity Palackého v Olomouci, která pracuje jako sestra v nemocnici Allegheny General Hospital v Pittsburghu.

Helena Vaňková pracuje v USA jako zdravotní sestra více než rok. Je zaměstnaná na oddělení interna-chirurgie a oproti českým kolegyním má mnohem větší zodpovědnost. Musí totiž zvládnout řadu úkonů, které v České republice dělají pouze lékaři.

Než dostala povolení k práci ve Spojených státech, stálo to hodně úsilí, času a peněz.

„Tento boj trval skoro rok a půl a odčerpal většinu mých finančních zdrojů,“ popisuje svoje zkušenosti Helena Vaňková.

„Americké úřady požadují složení řady zkoušek, evidentě se řídí heslem: čím více, tím lépe.“

Čtěte tématickoupřílohu Zdravotnickáprofese!

Bez složení všech zkoušek a splnění všech požadavků nemůže totiž uchazeč o pracovní povolení žádat.

„Zpočátku mi přišlo, že je to začarovaný kruh. Moje rozhodnutí začít ve Spojených státech pracovat jako sestra bylo ale natolik silné, že jsem se pustila do boje s americkou byrokracií,“ říká H. Vaňková.

Blanka Misconiová, Národní centrum domácí péče ČR

Prosím o bližší specifikaci výkonů, které provádíte v USA a o kterých se domníváte, že je v České republice provádí pouze lékaři. Stačí mi taxativní výčet a popis činností. Dále Vás prosím o popis interakce mezi nemocniční a komunitní péčí, včetně Home Care a Home Help.

K první otázce: Sestra v americké nemocnici má například na starosti podávání krevní transfúze, cévkování muže, převazování ran po operacích i celkové fyzikální vyšetření pacienta. V České republice přitom vyšetřuje pacienty pouze lékař. Ve Spojených státech dělá průběžná a vstupní vyšetření sestra. S tím je spojena další starost. Na základě těchto vyšetření se totiž musí rozhodnout, co bude dělat dál. Měla by kontaktovat lékaře? Pokud ano - kterého specialistu? Často se stává, že lékař vidí ránu po operaci poprvé a naposledy na operačním sále. Samozřejmě pokud je všechno v pořádku a není lékaře třeba. Je ale na sestře, aby rozhodla, zda se stav pacienta vyvíjí normálně, nebo zda jde o krizovou situaci.

K druhé otázce: home care je tady velice dobře rozěbehnutá a zpracovaná. Prakticky každý druhý pacient využívá služeb homecare.

Lucie Ondřichová:

1) Je velký rozdíl mezi angličtinou, kterou může člověk nastudovat z učebnic odborného jazyka a tím, jak se mluví v nemocnici? Měla jste v tomto směru potíže a máte je ještě?

2) Připravila vás vaše škola dobře na práci v USA nebo jste musela dohánět některé odborné znalosti a dovednosti, které jsou v USA u sestry považovány za běžné?

1) Studovala jsem angličtinu na olomoucké univerzitě, ale velice mi pomohlo to, že jsem stravila jeden rok jako au pair v americké rodině. V době, kdy jsem se připravovala na odborné zkoušky z ošetřovatelství v angličtině, byla jsem nucena prostudovat množství odborné literatury - vše samozřejmě v angličtině. Koupila jsem si lékařský slovník překladový. Musela jsem se naučit odborné terminy a výrazy, které se ve zdravotnictví běžně používaji. Opet je zde výhoda, že věština lékařských terminů má původ v latině, kterou by měl ovládat každý zdravotník.

DOTAZY:

Jaké oficiální zkouškymusí uchazeči o práciregistrované sestryv USA složit? Jak dlouhotrvá, než registraci dostane?Čtěte ZDE

2) Podle mého názoru mně pětileté studium výborně připravilo na práci sestry v USA, ovšem některé věci byly pro mne nové. Musela jsem je dostudovat, právě při přípravách na oborné zkoušky. Musela jsem znovu prostudovat všechny učebnice ošetřovatelství, tentokrát ale všechno v angličtině. Seznámila jsem se se základními postupy a standardy, které jsou v USA běžné a které jsem neznala. Všechno je v podstatě stejné jako u nás, ale přece jen se rozdíly najdou. Používají se jiné pomůcky, občas i jiné postupy. Některé pro mě známé úkony se vůbec neprovádějí. Co se však velmi liší, jsou očekávání pacienta. V České republice by byl asi pacient překvapený, kdyby mu sestra přinesla k zapití léku kolu nebo kávu. Tady je to naprosto normální.

Ladislav Vencálek, časopis Konec konců

1. Je pracovní vytížení amerických sester vyšší než u nás?

2. Jaké jsou platové relace?

Jak už jsem odpověděla v první otázce - registrovaná sestra v USA má na starosti profesně mnohem náročnější úkoly, které v ČR dělají výhradně lékaři. Co se týče pracovní vytíženosti na oddělení v době pracovního procesu, sestra se stará maximálně o šest pacientů. Náročnější je i dokumentace a myslím, že časové vytížení je daleko větší.

Co se týče rozposu služeb, velice oblíbené jsou tři dvanáctihodinové směny za tyden, zbytek volna. Další varianty jsou - denně 8 hodin nebo dvě dvanáctihodinové služby a dvě osmihodinové.

2) Zdravotní sestra v USA je velmi dobře ohodnocena. Její nástupní plat se pohybuje od 23 dolarů (575 Kč) na hodinu. Za měsíc si vydělá v přepočtu od 3600 dolarů (90 tisíc Kč) výš.

Dana Vacková

Jaké studium jste na Univerzitě Palackého absolvovala? Bylo vám toto studium uznáno?

Magisterské studium na lékařské fakultě. Každý zahraniční uchazeč o práci sestry v USA musí stejně ještě skládat profesní zkoušku z ošetřovatelství - CGFNS (Commision on Graduates on Foreign Nursing Study. Více ZDE

Dále musí ještě udělat test z angličtiny TOEFEL, test z mluvené angličtiny TSE a státní zkoušku amerických sestrer NCLEX-RN. Požadavky na vzdělání sester jsou přitom vysoké. K přijetí ke státní zkoušce je potřeba mít certifikát o způsobilosti. V praxi to znamená, že uchazeč musí absolvovat minimálně vyšší odbornou školu, střední zdravotnické školy se neakceptují. Zájemce musí splnit požadovaný počet hodin v daném předmětu - pokud mu několik hodin schází, certifikát nedostane. Státní zkoušku NCLEX-RN přitom může skládat teprve poté, když má splněnou zkoušku z ošetřovatelství, jazykový test a certifikát o způsobilosti.

www.Zdravi.Euro.cz


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?