S alergen-specifickou imunoterapií u dětí by se mělo začínat dřív

26. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výsledky malé pilotní studie vypovídají o tom, že zahájení alergen-specifické imunoterapie v dřívějším věku, než se běžně u alergických dětí doporučuje, má jednoznačný klinický prospěch...


Tyto výsledky prezentoval dr. Issac Melamed z Koloráda na výročním setkání American College of Allergy, Asthma and Immunology v listopadu letošního roku. Informuje o tom internetový server medscape.com.

Roste množství důkazů, že alergen-specifická imunoterapie může ovlivnit přirozený průběh alergického onemocnění, včetně rozvoje astmatu. Navíc je známo, že děti s časnou a perzistující atopickou senzitivitou, jsou ohroženy sníženou funkcí plic.

„Astma začíná v časném věku a já jsem více než přesvědčen o tom, že do alergického procesu musíme zasáhnout tak brzo, jak jen to je možné,“ řekl dr.Melamed.

Běžně se s alergen-specifickou imunoterapii nezačíná dříve než v 5 letech. Kolektiv dr.Melameda testoval klinický prospěch a toleranci této imunoterapie u šesti dětí mezi 2,5 - 4 lety.

Tyto děti měly perzistující alergickou rýmu a astma a rok trvající standardní medikamentózní léčba byla u nich nepostačující. Tři z těchto dětí měly ještě atopickou dermatitidu. Všech šest mělo pozitivní kožní testy na prach, čtyři na plísně a kočičí chlupy, tři na pyly.

Alergen-specifická imunoterapie byla všemi dětmi velmi dobře tolerována, v průběhu celé léčby se neobjevily žádné lokální ani systémové nežádoucí účinky. U všech dětí došlo k signifikantnímu zlepšení alergických příznaků a k poklesu užívání léků na symptomy rýmy či astmatu. U dvou dětí s atopickým ekzémem došlo k podstatnému zlepšení kvality kůže.

„Myslím si, že v budoucnu budeme začínat s alergen-specifickou imunoterapii ještě dříve. Tak brzy, jak jen to bude možné,“ řekl dr. Melamed.

Gabriela Seltenreichová, www.Zdravi.Euro.cz, 26.11. 2003

autorka je spolupracovnicí redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?