Sestry podceňují rizika při zranění použitou jehlou

10. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Masarykově nemocnici se od ledna poranilo o použitou jehlu 27 sester. "Hlavní příčinou je nedodržování správného postupu při manipulaci s použitou jehlou a spěch. Abychom zabránili podobným poraněním...


Ústí nad Labem - Řada onemocnění, hlavně žloutenka typu B a C, hrozí zdravotním sestrám při neopatrné manipulaci s použitými jehlami. Kromě celoživotních následků musí pamatovat i na aktuální riziko HIV/AIDS.

V Masarykově nemocnici se od ledna poranilo o použitou jehlu 27 sester.

„Hlavní příčinou je nedodržování správného postupu při manipulaci s použitou jehlou a spěch. Abychom zabránili podobným poraněním, provádějí staniční a vrchní sestry školení a soustavné kontroly,“ uvedla mluvčí nemocnice Mgr. Kamila Němcová. Používání ochranných pomůcek se vyhýbá podle jejích slov jen malé procento zdravotníků.

„Informovanost o možnosti nákazy je dostatečná a málokdo chce riskovat,“ dodala.

Zatímco loni hrozilo zdravotníkům Masarykovy nemocnice například onemocnění svrabem, což je nejčastější infekce zjištěná u českých zdravotníků, rizikové jsou podle odborářů i nákazy salmonelou a dalšími infekcemi.

Podle Petry Fribertové z České asociace sester se o použitý ostrý předmět či infikovanou jehlu poranilo jednou nebo opakovaně 88 procent sester.

„Je to i kvůli tomu, že se vždy nepoužívají ochranné rukavice,“ připustila včera neochotně jedna ze zkušených sester. Zatímco pacienti jsou často chráněni jednorázovými nástroji, bezpečnost zdravotníků podceňují i zaměstnavatelé.

„Drtivá většina poranění v práci není samozřejmě nikam hlášena, prostě se to ututlá a doufá, že z toho nebudou žádné následky,“ krčí rameny zdravotní sestra.

(top), Ústecký deník, 8.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?