Snížení mzdy ve prospěch osobního příplatku

8. 8. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pracuji jako sestra v nemocnici, která má právní formu akciové společnosti. Chtěla bych vědět, zda nám může zaměstnavatel bez našeho souhlasu snížit základní mzdu a část této mzdy převést do osobního příplatku," ptá se čtenářka.


Na dotaz odpovídá Mgr. Kateřina Götzová

Ustanovení § 113 odst. 1 zákoníku práce upravuje stanovení výše mzdy, a to tak, že mzda se sjednává ve smlouvě (pracovní či kolektivní), nebo ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem, eventuálně ji určí mzdovým výměrem.

V tomto případě tedy záleží na tom, jakým způsobem byla mzda stanovena, zda jednostranným právním úkonem (vnitřní předpis či mzdový výměr), nebo dvoustranným právním úkonem (smlouvou).

Jednostranný úkon

Pokud by výše mzdy byla stanovena v pracovní smlouvě nebo kolektivní smlouvě, může k její změně dojít pouze na základě dohody smluvních stran.

V tom případě by zaměstnavatel nebyl oprávněn mzdu snížit bez souhlasu zaměstnance či kolektivního orgánu.

Pokud však výše mzdy byla stanovena vnitřním předpisem nebo mzdovým výměrem, tedy jednostranným úkonem zaměstnavatele, lze ji i jednostranným úkonem měnit. V tom případě by zaměstnavatel byl oprávněn změnit výši mzdy bez souhlasu zaměstnance.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?