Spolknuté Euro mince mohou zůstat v žaludku až 7 dní

29. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak zjistil Oliver Muensterer z dětské univerzitní nemocnice v Mnichově, představují u dětských pacientů 80% spolknutých cizích předmětů Euro mince. Muensterer zjišťoval, zda koroze Euro mincí v žaludku představuje pro pacienta ohrožení...


Jak zjistil Oliver J. Muensterer z dětské univerzitní nemocnice v Mnichově, představují u dětských pacientů 80% spolknutých cizích předmětů Euro mince.

U dětí zůstávají mince vězet nejčastěji v jícnu nebo v žaludku. Zatímco z jícnu musí být co nejdříve odstraněny, v žaludku mohou více méně bez problémů po určitou dobu zůstat.

Muensterer se svým týmem zjišťoval, zda koroze Euro mincí v žaludku představuje pro pacienta ohrožení. Pro objasnění této otázky vložili různé Euro mince na dobu sedmi dní do 0,15 molární kyseliny chlorovodíkové.

Mince byly na začátku a na konci pokusu zváženy a průběžně denně radiologicky a fotograficky zdokumentovány. Na Euro mincích se na rozdíl od amerických centů netvořily ostré hrany a v roztoku nebyly ve větším množství zjištěny toxické sloučeniny.

Nejsou-li tedy přítomny jiné komplikace, mohou být podle mnichovských lékařů spolknuté Euro mince v žaludku sledovány až po dobu 7 dnů, než dojde k jejich endoskopickému odstranění.

MUDr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?