Středočeský kraj sníží počet nadbytečných lůžek akutní péče

13. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj chce v dohledné době snížit počet akutních lůžek v nemocnicích. Asi deset procent jich hodlá přeměnit na lůžka následné péče a pro rehabilitaci. Očekává od toho úsporu peněz...


PRAHA -

Náměstek hejtmana Josef Kantůrek dnes řekl, že snížení počtu lůžek neohrozí dostupnost a rozsah zdravotní péče.

Akutních lůžek má kraj podle posledních údajů celkem 5197 a chtěl by jejich počet snížit na 4183. Současně plánuje zvýšit množství lůžek následné péče ze současných 1457 na 2256.

Akutní lůžka jsou finančně nejnáročnější a mnohdy jsou využívána pro jiné účely, než je akutní péče. Často slouží pacientům, kteří by potřebovali spíše sociální péči a služby.

Plánovaná úprava struktury lůžek je žádoucí a jejím cílem je reagovat na reálnou potřebu pacientů. Stejný problém řeší i všechny ostatní kraje, uvedl mluvčí kraje Martin Kupka.

Redukce akutních lůžek by měla být hotova do poloviny příštího roku, kdy končí smlouvy se zdravotními pojišťovnami a budou se podepisovat smlouvy nové.

Hlavní slovo budou mít právě pojišťovny, uvedla Markéta Hellerová z krajského odboru zdravotnictví.

Kraj zřídí více lůžek následné péče ve středočeských nemocnicích, ačkoli současný stav přibližně odpovídá potřebám Středočechů. Počítá ale s tím, že tato lůžka ve středních Čechách využívají až z 60 procent Pražané, neboť hlavní město jich má značný nedostatek, dodala Hellerová.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Nemocnice doplácejína zrušení Mýta
Klaudiánova nemocnice mánedostatek lůžek na interně,situace je dost vážná

Ve Středočeském kraji je 45 zdravotnických lůžkových zařízení, z nichž 22 poskytuje akutní a 11 následnou lůžkovou péči.

Jejich zřizovateli jsou ministerstva, kraj, města, právnické a fyzické osoby. Kraji patří 11 zdravotnických zařízení s akutní lůžkovou péčí a čtyři s následnou lůžkovou péčí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?