Studie: Osteoartritida může mít souvislost se srdeční chorobou

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozsáhlá studie finských vědců zjistila, že osteoartritida v prstech může být prvním varovným signálem srdeční choroby u mužů...


Finští vědci zjistili, že osteoartritida v prstech může být prvním varovným signálem srdeční choroby u mužů. Informují o tom internetové stránky BBC News Health.

Dalším varovným příznakem může být podle lékařů nízká hladina testosteronu muže (lidově též nazývaná jako mužská menopauza).

Výzkumníci uvádějí, že ženy jsou vystaveny zvýšenému riziku srdeční choroby pouze tehdy, pokud mají osteoartritidu nebo degenerativní onemocnění kloubů alespoň ve dvou prstech na obou rukách.

Podle lékařů je však potřeba ve výzkumu ještě pokračovat, aby se zjistily důvody, proč osteoartritida zvyšuje riziko srdeční choroby.

Autory výzkumu jsou lékaři z University Kuopio ve Finsku, kteří analyzovali data o více jak 7000 lidech získávaná za posledních 30 let.

U poloviny z pozorovaných osob byl na začátku sedmdesátých let proveden rentgen rukou. Čtyři z deseti těchto pacientů vykázali známky osteoartritidy nejméně v jednom prstu, jedna osmina z nich trpěla osteoartritidou nejméně ve dvou prstech na obou rukách.

V roce 1994 zemřelo 894 osob z pozorované skupiny. U mužů, kteří trpěli osteoartritidou v alespoň jednom prstu, se zvýšilo riziko úmrtí na srdeční chorobu o 40 procent.

Studie ukázala, že souvislost mezi onemocněním kostí a srdeční chorobou je větší u mužů než u žen. U nich se totož zvýšilo riziko úmrtí na srdeční chorobu pouze tehdy, jestliže měly osteoartitidu v nejméně dvou prstech na obou rukách.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 16.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?