Testy krve politiků májí ukázat na rizika

24. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Když si čtyřicet evropských poslanců nechalo loni odebrat krev, testy ukázaly, že jim v těle kolují i nebezpečné průmyslové chemikálie včetně DDT a polychlorovaných bifenylů. Desítky let jsou už přitom na seznamu zakázaných přípravků. EU teď připravuje nové předpisy o nakládání s chemikáliemi...


Když si čtyřicet evropských poslanců nechalo loni odebrat krev, testy ukázaly, že jim v těle kolují i nebezpečné průmyslové chemikálie včetně DDT a polychlorovaných bifenylů. Desítky let jsou už přitom na seznamu zakázaných přípravků.

V unii letos vrcholí tříleté diskuse o novém systému nakládání s chemickými látkami a europoslanci chtěli přinést důkaz o tom, nakolik je tento problém vážný.

Toxické chemikálie mohou způsobovat rakovinu, narušovat hormonální rovnováhu nebo poškozovat imunitní a nervový systém.

Diskuse o REACH

Ve středu se k evropským poslancům odběrem krve připojil i český ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Vzorky poskytli i další evropští ministři, kteří se zúčastní pondělního jednání Rady Evropské unie pro životní prostředí, věnované právě novým chemickým předpisům, pro něž se vžila zkratka REACH. Britská laboratoř otestuje, zda se v krvi nacházejí některé ze 101 vybraných látek.

„Doufám, že to přispěje k diskusi o rizicích, která nás obklopují, a možnostech, jak je minimalizovat,“ řekl Ambrozek.

REACH počítá s tím, že všechnychemické látky, kterých se vyrobíročně více než jedna tuna, budouregistrovány. Přípravky, u nichžje podezření, že mohou býtnebezpečné, projdou zdravotnímvyhodnocením.

„Z desetitisíců dnes používaných chemických látek máme dostatečné informace o jejich vlivech na zdraví jen u zlomku z nich,“ poznamenal Petr Hrdina z ekologického sdružení Arnika, které se podílí na projektu testování krve evropských politiků.

Používání nejnebezpečnějších látek by podle návrhu nových předpisů mělo být povoleno jen na určitou dobu a posléze nahrazeno neškodnými přípravky. Ani to však nemusí znamenat, že rizikové chemikálie zcela zmizí.

V Česku jsou podle nejobsáhlejší inventury dvanácti toxických organických látek zamořeny DDT, bifenyly, dioxiny a dalšími jedy stovky míst. Přitom DDT bylo zakázáno už počátkem sedmdesátých let, bifenyly o jedno desetiletí později.

Vyčištění nejvíce postižených oblastí vyjde na stovky miliónů až miliardy korun.

Konečná podoba evropského nařízení o nakládání s chemikáliemi, na němž se podílí i Český svaz chemického průmyslu, bude známa nejspíš ještě letos.

Podle obsáhlé studie ekonomických dopadů vyjdou náklady na plnění nových předpisů ve starých evropských zemích na 2,8 až 5,2 miliardy eur. Český chemický průmysl musí v budoucích třinácti letech počítat s částkou dva až šest miliard korun.

PAVEL BAROCH, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?