Trojrozměrný ultrazvuk sleduje komplexní aktivitu plodu už od 12. týdne

30. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový typ ultrazvuku umí produkovat trojrozměrné a velmi detailní snímky dvanáctitýdenního plodu. Na snímcích je zřetelný pohyb nohou dítěte, mnutí očí nebo zívání. Nový typ zobrazovací metody vyvinul profesor Stuart Campbell z londýnské kliniky Create Health Clinic...


Technologie zatím není ve zdravotnických zařízeních dostupná. Hodinu trvající seminář, na kterém se použití techniky předvádí, stojí 275 liber.

Konvenční ultrazvuk zobrazuje pouze dvourozměrné snímky plodu v období od 12 do 20 týdnů gravidity a umožňuje lékaři sledovat růst plodu. Na rozdíl od trojrozměrného ultrazvuku však přináší minimum informaci o chování a reakcích plodu.

Profesor Campbell zdokonalil techniku, která dokáže nejenom produkovat detailní trojrozměrné snímky; umí také zaznamenat pohyb plodu v reálném čase.

Campell říká, že díky tomu je možné poprvé sledovat komplexní aktivity nenarozeného dítěte.

Ukázky snímků - viz animovaný odkaz na 3D/4D Pregnancy Ultrasoud Scans Photo Gallery.

„Díky této technice budeme schopni lépe pochopit a zmapovat chování plodu v jeho ranné fázi vývoje,“ řekl profesor Campbell pro BBC. „Doufáme, že v budoucnu nám pomůže diagnostikovat genetická onemocnění, včetně mozkové obrny, jejíž příčinám lékaři stále nerozumějí.“

CO „VIDÍ“ NOVÝ ULTRAZVUK:
▪ od 12 týdnů se dítě v děloze protahuje, kope, aniž by tyto pohyby matka zaznamenávala.
▪ od 18 měsíců – dítě otevírá oči. Většina lékařů přitom dosud předpokládá, že oční víčka jsou slepená až do 26. týdne gravidity.
▪ od 26. týdne dítě provádí širokou škálu aktivit, které jsou typické pro narozené dítě – pláč, smích, škytání a sání.

ZDROJ:

Scans uncover secrets of the womb

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?