V Brně funguje první sexuologická poradna pro nemocné rakovinou

26. 2. 2013 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici v Brně se otevřela sexuologická poradna pro onkologicky nemocné pacienty. Podle mluvčí nemocnice Anny Mrázové je první v Česku. Pacienti s nádorem prostaty, střeva nebo prsu totiž mohou mít se sexuálním životem kvůli svému onemocnění problémy. Odborníci v poradně ve Vinařské ulici jim pomohou tyto potíže překonat.


„Nádor a důsledky onkologické léčby vedou k pocitům nízké sexuální atraktivity, sníženému zájmu o sex s rozvojem celé řady sexuálních poruch. Zcela zásadní je na prvním místě léčba nádorového onemocnění. Nic nebrání obnovení sexuálního života během léčby, pokud nemocný má chuť, sílu, není unavený a má podporu partnera,“ uvedla Mrázová.

Ztráta sexuálních funkcí je nejčastěji spojena s nádorem tlustého střeva, konečníku a prostaty u mužů. Rakovina prsu u žen zase může vést k frustraci a pocitu sexuální nepřitažlivosti. V posledních letech roste počet nádorů ve věkové skupině lidí mezi 50. a 59. rokem, objevují se ale i u mladších lidí. Právě těm může ztráta sexuálního vyžití zkomplikovat partnerský vztah nebo i celkově kvalitu života. Až 80 procent mužů má v důsledku léčby rakoviny prostaty problém se ztopořením, stejné potíže mají čtyři z deseti mužů s nádorem střev a konečníku.

Všechny problémy spojené se sexem by se podle mluvčí měly řešit co nejdříve. Lidé se prý často stydí, nechtějí s lékaři o svých problémech mluvit a myslí si, že existence nádoru jejich sexuální život ukončila. „Sexuální funkce, které jsou v důsledku nemoci a léčby porušeny, vyžadují léčbu a rehabilitaci. Platí, že čím dříve se začnou sexuální poruchy léčit a řešit, tím je větší šance na úspěšný výsledek,“ podotkla Mrázová. Poradna funguje každé pondělí od 8:00 do 15:00.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?