V Brně transplantovali 1000. ledvinu

30. 11. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně (CKTCH) provedli na konci listopadu tisící transplantaci ledviny.


V úterý 22. listopadu se v brněnském CKTCH uskutečnila tisící transplantace ledvin, pacientovi jí daroval jeho mladší bratr. Podle lékaře Milana Kumana, který má v CKTCH na starosti mj. transplantace ledvin od žijících a zemřelých dárců, a také informace o zařazení do čekací listiny, je více než 90 procent transplantovaných ledvin funkční déle než jeden rok, 80 procent pracuje déle než 5 let a téměř tři čtvrtiny těchto transplantovaných orgánů je funkční déle než deset let.

„Když ledvina ztratí svou funkci, musí se pacient vrátit do hemodializační péče. Mohou být pak zařazení k další – druhé nebo třetí transplantaci ledviny,“ uvedl Kuman.

Podle dlouholetého šéfa Centra profesora Jana Černého začalo CKTCH s transplantacemi v ČR počátkem 70. let. V roce 1972 zde provedl transplantaci ledviny profesor Jaromír Uhlíř, ledvina fungovala 17 měsíců. K ledvině pak lékaři postupně přidávali transplantace jater a srdce. Profesor Černý pak v roce 2005 provedl jako první v Evropě transplantaci ledviny, jater i srdce u jednapadesátiletého Jana Chalupy. „

„V CKTCH se také provádí i velké kombinované operace. Dvakrát byla provedena náhrada aortální chlopně s nutností mimotělního oběhu, a zároveň transplantace jater. Možnost těchto velkých zákroků dovoluje unikátní organizační struktura pracoviště, kde je možné zároveň provést transplantaci a kardiochirurgickou operaci v mimotělním oběhu se zástavou srdce,“ doplnil současný ředitel CKTCH docent Petr Němec.

Zdůraznil, že v Centru jsou prováděny také transplantace u rizikových a komplikovaných pacientů. „Například u třetího pacienta na světě jsme provedli transplantaci ledviny, nemocný přitom trpěl vzácnou poruchou imunity, tzv. Wiskott- Aldrichovým syndromem,“ řekl Petr Němec.
Jan Černý dodal, že v rozvoji transplantací od živých dárců, tedy příbuzných jsou v České republice velké rezervy.

Ve Skandinávii se těchto operací provede až 70 procent, u nás je toto procento zanedbatelné. Tento dluh by se měl v budoucnosti napravit,“ uzavřel profesor Černý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?